Великденски пости – кога, какво и как?

Великденски пости – кога, какво и как да хапваме, за да пречистим тялото и душата си?

Великденски пости са най-дългите пости от всички. За 2019 година стартира след Сирни заговезни, на 10 март и продължава до 28 април.

Миналогодишният великденски пост, беше първият пост, който спазвах през живота си. Имайки предвид, че не съм от най-стриктните по отношение на режими и диети, изненадващо за мен самата, издържах целия пост. (Йей)

Постът, според църквата е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна, всякакви изкушения и умерена консумация на постна храна. Целта е да се прочисти тялото и душата от натрупани отрови и негативизъм. Постът предшества говеенето. В днешно време, постът придоби по-скоро комерсиален характер и много хора, го спазват основно с цел прочистване на организма и сваляне на килограми. Но без значение от целта и намеренията Ви, има няколко основни правила, които да се спазват. Ще споделя моя опит и това, което при мен даде резултат върху физическото ми състояние. А именно – свалих около 5 кг., като цяло усещах лекота и най-вече, успях да каля волята си.

Започнах без да съм съвсем на ясно какво и как трябва да правя. Попрочетох тук-там, попитах знаещите и си съставих система. Мои познати свалиха много повече от мен, тъй като по време на пост е прието да се приема минимално количество храна. Така ставаме солидарни с мъките и страданието на Христос. Ако хапваме обилно количество храна, било тя и постна, няма да свалим а и още по-малко ще бъдем солидарни с мъките на някой.  Аз си позволявах хляб, тестени изделия, големи количества сурови ядки, които си имат своята калоричност. Тъй като се приемат предимно въглехидрати, ако не съобразяваме количеството, може и да получим противоположен резултат на отслабването.

Правилата които да спазваме:

  • Изключват се всички млечни и месни продукти
  • Изключват се всички вредни, мазни, сладки храни и напитки. Може да си позволявате локумени вафли, ако изрично не е упоменато, че съдържат яйца и мляко. Но по-добре да ги избягвате, бялата захар така или иначе няма никакви позитиви за организма.
  • Изключват се всякакви алкохолни напитки
  • Позволяват се плодове и зеленчуци, риба в определени дни, основно суха и студена, необработена храна, т.нар.сухоежбина
  • Олио и риба са позволени само в определените от църквата дни. Може да ги проверите във всеки църковен календар.
  • Добре е да приемате ферментирали храни – туршии, кисело зеле и т.н. поради наличието на естествени пробиотици в тях. При липсата на кисело мляко, се лишаваме от полезните бактерии и това е начина да компенсираме.
  • Въздържание от забавления и светски събития – това в случай, че спазвате поста според църковните канони
  • Приемайте големи количества вода за да избегнете дискомфорта в корема
  • Кафето си е позволена напитка, просто ако ползвате добавка мляко, изберете ядково или соево прясно мляко.
  • Приемайте витамини и ценни вещества, за предпочитане от естествени и доказани източници. Може да се доверите на концентрираните храни на Флавон. При мен дават страхотни резултати.

 

В началото беше шок за мен и за организма ми. Свикнала съм да посягам към всякакъв вид храна без да се замислям, какво точно има в нея. Наложи се да се замислям за всяко нещо, което хапвам. Наблягах основно на салати и плодове, бобови,  пълнозърнест хляб в минимални количества, крекери. Първите две седмици, коремът ми упорито се бунтуваше, бях със страхотно подуване и дискомфорт. Предполагам се дължеше на завишения прием на фибри. Сгреших, че не пиех достатъчно вода, и дискомфорта беше на лице. На третата седмица, започна да ме боли цялото тяло, сякаш не беше мое.  Това беше периода в който тялото ми се бунтуваше срещу промяната. Нещата се нормализираха в 4 –та седмица. И след това стана лесно.

Като цяло един месец е достатъчен на тялото да приеме и да се пригоди към всяка промяна, поне при мен. Дали пости, дали спазване на определен хранителен режим, за такъв период организмът се нагажда и започват да идват резултатите.

Коремът ми се прибра, олекна ми, апетитът към вредни храни и сладкиши намаля. Ходенето на гости може да бъде подводният камък, който да саботира мисията. Естествено, не всички са наясно с моя режим за да съобразят менюто си, а и не са длъжни. И като отидеш някъде а масата е отрупана със всевъзможни забранени неща…е това си е истинско изпитание за лакомник като мен. В такъв случай е добре да имате до себе си някой, който да играе ролята на будната ви съвест. Аз имам такъв в лицето на моя приятел, който не ми спестява лошият поглед, всеки път като тръгна срещу целите си …така че, нещата бяха под контрол.

И така, тази година, отново ще ги спазвам, вече по-осъзнато. Ще се постарая да намаля количеството на храната, тъй като това е основната идея на поста.

Ето примерно меню което може да се върти и комбинира, което аз съм установила, че е ок за мен:

Примерни закуски – плодово/зеленчуково смути; оризовки с фъстъчено масло и банан; пресни плодове. Овесени ядки накиснати с вода и плодове.

Обеди – зеленчукови супи; леща супа или студена салата, зеленчуци на скара или сурови.

Вечери – всякакъв вид паста, но такава, която е без яйца. Киноа със зеленчуци. Печени картофи; салати – при салатите разнообразието може да бъде голямо.  Ако ги редувате, няма да ви омръзне и ще е лесно.  Ако не издържате само на салати, прибавете филия хляб или оризовка (по-диетичният избор 😉

Идеята е винаги да сме на половина сити. Напълно сити и задоволени, изцяло противоречи с идеята на великденски пости.

Между храненията, ако чувството на глад е силно, хапвайте сурови ядки, пълнозърнести солети или плодови барчета (продават се във всеки магазин). Но и тук, внимавайте с количествата. Ядките са доста калорични и макар една шепа ядки да не ви се струва голямо количество храна, те носят в себе си 300-400 калории. Особено миксовете, който са комбинирани със стафиди са равносилни на едно цяло хранене. За по-добро храносмилане и да избегнете проблеми със стомаха, препоръчвам предварително да накиснете ядките за 6-8 часа.

Важно е след приключването на поста, захранването с месо и млечни да стане плавно и много внимателно, за да не стресирате организма и да объркате работата на червата.

Не се изтезавайте, давайте на тялото си хубава и полезна храна и то ще Ви се отблагодари!

 

коментари
One comment Add yours

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *