Видове косопад и методи за борба с него

Видове косопад и методи за борба с него

Видове косопад и методи за борба с него, за това ще ни разкаже любимата ни фризьорка Нана. Продължение на статиите за грижа и тенденциите при цветовете.

Има ли сезонен косопад и как да се справим с него?

Косопадът е явление, което се среща както при жените, така и при мъжете.

Всички косми, естествено падат в края на растежният си период. Всеки човек губи между 40 и 120 косъма на ден, в зависимост от гъстотата на косата, възрастта и цикъла на растеж на косата. Обикновено тези косми падат при ресане и измиване на косата със шампоан. Понякога обаче, човек може да започне да губи повече косми от обикновеното.  Причините за това могат да бъдат много.

Състоянието на косата като цяло е показател за психическото и физическото здраве на човек.

Видове косопад и методи за борба с него

Един от най-разпространените видове косопад е андрогенен или наследствен косопад. Засяга предимно мъжете, но и някои жени страдат от него. Започва с изтъняване и намаляване на окосмяването в областта на слепоочията, след което обхваща фронталната част на скалпа. Обичайно е симетричен, причинява се от андрогенните хормони. Тази форма на косопад може да започне във всички възрасти в това число и в юношеството. Процесът е необратим, но може да бъде намален или отложен.

В някои случи косопадът е симптом на тежки заболявания – на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, хранителни нарушения. При този вид косопад влизат жените с тежък менструален цикъл, както и тежки недохранвания, които могат да бъдат следствия от диети.

Видове косопад и методи за борба с него

Друга причина за косопад може да бъде прием на медикаменти за лечението на някои болести. Такъв пример е лечението с химиотерапия на онкоболни.

Причина за окапването на косата може да бъде физическо увреждане на скалпа или косата, прекомерната употреба на химични продукти, маши, преси, ролки, както и бои, и химикали, използвани за къдрене или изправяне на косата.

Видове косопад и методи за борба с него

Автоимунно заболяване наречено алопеция, също причинява косопад. В този случай намаляване на косата се наблюдава в една или няколко малки зони на скалпа. Това заболяване засяга космените фоликули и космите спират растежа си още в анагенната фаза. Пациента може да е засегнат само леко, но понякога заболяването се разпространява толкова бързо, че може да доведе до загуба на окосмяване и на други части на тялото- вежди, мигли, брада и т.н.

Някои видове гъбички също могат да причинят косопад, причинявайки лющене на скалпа и счупване на косъма в неговата основа.

Видове косопад и методи за борба с него

Друга форма на косопад е тази след голям физически и психически стрес – след раждане, дълго боледуване (4 и повече месеца), смяната на сезоните също е причина за косопад.

Видове косопад и методи за борба с него

 

Лечение

Лечението на косопада зависи от причината. В случаите с прием на медикаменти, косопадът спира след прекратяване приема им. Разбира се не прекратявайте приема им без консултация с лекар, тъй като това може да повлияе изхода от вашето заболяване.

В случаите на недохранване и тежки диети, косата често се възстановява или косопадът спира, когато храненето се нормализира и се увеличи приема на жизненоважните вещества.

Ако косопадът е следствие от изтощителни процедури за коса, химикали, маши, преси и сешоари, спирането на тяхната употреба ще върне косата ви в първоначалния ѝ вид или в най-лошият случай, ще спре нейното окапване. По същият начин действа и ограничаването на стреса и тежките физически и психически натоварвания.

Инфекциите с гъбички се лекуват от специалист след като се установи вида им. Приемат се медикаменти орално.

Важно е да се спомене, че есента и пролетта са сезони, които са свързани с промени в организма.  За да намалим косопада през този период, е добре да се приемат храни богати на протеини, да приемаме много вода и подходящите витамини. През този период организмът ни е подложен на различни атаки, които могат да го отслабят, а това се отразява и на косата. Масло от пшеничен зародиш, биотин, цинк, мед, витамини А и Е са сред полезните вещества, които ще запазят косата красива,блестяща и гъста.

Няма как като става дума за косопад да не отворя темата и за нано(кератинови) фибрите за коса.

Кератинови фибри за мигновена гъстота на косъма. Ултра фини кератинови нишки, които незабележимо се слепват с вашата коса, за по-плътна и гъста на вид коса само за секунди! Предимствата на този продукт са:

  • Нанасят се лесно
  • Неоткриваеми нишки с естествен вид
  • Технология в процес на патентоване

Съставки

– Естествен кератин – Перфектно имитира естествената ви коса

– Електростатично покритие – Осигурява стабилно свързване през целия ден

– Colour Lock System™ – Предотвратява оцветяване, маркиране или поява на петна.

Свързано изображение

Към фибрите има специален спрей(водоустойчив),който фиксира самите фибри. Така няма да се притеснявате, че могат да ви нацапат или разтекат!

 

коментари
One comment Add yours

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *