Грижа за косата през есенно-зимния период

Грижа за косата през есенно-зимния период

В поредица статии, свързани с правилните и адекватни грижи за косата, ще Ви представя Нана – фризьор по призвание. Нека самата тя каже нещо за себе си:

„Творец по душа! За мен фризьорството не е само професия – това е един необятен свят, в който се създава красота! Обожавам работа си, чрез нея карам хората да се чувстват щастливи, а това прави живота ми изпълнен със смисъл! За мен всеки клиент е единствен и уникален и заслужава експертен съвет и специално внимание!“

 

Косата е от изключително значение, когато става въпрос за една завършена визия. Освен това добрата прическа винаги има „магическата сила“ да придава повече самочувствие и самоувереност в жените. С други думи короната на една жена е нейната коса J

Грижа за косата през есенно-зимния период

Ако искате да запазите косата си здрава, лъскава и блестяща е необходимо да полагате определени грижи. Грижите през този период, са различни от грижите през пролетта или лятото.

През есенно-зимния период е важно да се полагат определени грижи не само за кожата и ноктите, но и за косата.

През есента и зимата има редица фактори – рязко спадане на температурата, вятър, валежи от сняг и дъжд. Това може да доведе до наелектризиране на косата, косопад, загуба на плътност на косъма.  В резултат на това, косата става крехка и чуплива. Темата за косопада ще бъде обект на друга статия

През този период е много важно да се изберат правилни продукти за косата :

Грижа за косата през есенно-зимния период

Изборът на всеки продукт за коса трябва да бъде направен след диагностика на косата. Правилната диагностика дава отговор на въпроса от какво точно се нуждае косата? Освен това, използването на един и същи продукт дълго време може да има обратен ефект. За да стане по разбираемо, ще обясня следната ситуация- през есента и зимата косата се нуждае от хидратация за да е блестяща и здрава. Трябва да избирате шампоан, балсам или маска (някои професионални серии трите продукта са задължителни за да се постигне желания резултат. Или казано с други думи, няма как да използвате само шампоан и маска без балсам. Има вариант, при който може да групирате отделни продукти –хидратиращ шампоан с балсам за блясък и кератинова маска примерно. От серия за хидратация в един момент при продължителна употреба косата започва да се омазнява по – бързо. Това означава, че сте хидратирали косата до такава степен, че продуктите за хидратация започват да я утежняват и тя се омазнява по-бързо .Но нека върнем фокуса си към грижата за косата през есента и зимата J

Грижа за косата през есенно-зимния период

Ако ми позволите ще обединя грижата за косата в следните няколко стъпки:

  • Избор на подходящ шампоан,балсам и маска в зависимост от типа коса.

През този период е добре да се използват масла, с които да се хидратира косата в дълбочина.Ако имате косопад, може да използвате стимуланти за коса(може леко да загреете продукта, за да проникне в  дълбочината на косъма), втриват се в скалпа с леки масажни движения. Това подобрява кръвообращението и ако желаете може да разнесете продукта и по- дължината на косата. Така имате продукт, с който се грижите едновременно и за скалпа и за цялата коса. Друг вариант са ампулите за коса – в зависимост от типа коса и проблемите на косата, на пазара има различни ампули- някои от тях са с отмиване други-не!

Важно е да се спомене, че есента и пролетта са сезони, които са свързани с промени в организма. Най-често, именно тези промени оказват влияние върху състоянието на косата, ноктите и кожата. Ето защо е много важно преди пролетта и есента, за да намалим косопада, да се приемат храни богати на протеини, много вода и подходящите витамини. През този период организмът ни е подложен на различни атаки, които могат да го отслабят, а това се отразява и на косата. Масло от пшеничен зародиш, биотин, цинк, мед, витамини А и Е са сред полезните вещества, които ще запазят косата красива, блестяща и гъста. Тук е момента да кажа,че всичко описано по-горе може да се превърне в начин на живот и така ще имате красива коса не само през есента, а през всеки сезон.

Грижа за косата през есенно-зимния период
  • Изсушаване -Забравете сешоара и пресите за коса!

А ако все пак не можете без тях, било то за оформяне на прическа, или защото косата ви съхне бавно,  използвайте възможно най-слабата струя. Изсушавайте отдалеч, поне на петнадесет сантиметра от главата. При използване на преса, намалете градусите и използвайте продукт за термозащита . Винаги, когато е възможно, оставяйте косата си да изсъхне естествено. Преди това задължително трябва да бъде добре подсушена с хавлиената кърпа. Разресването на мокра коса води до накъсване

Ако все пак разресването е необходимо, то е препоръчително да се прави много внимателно. Препоръчително е да се прави след нанасянето на подхранващи и заздравяващи косъма масла. В противен случай косопадът се усилва. Друг важен фактор е изборът на средства за разресване- четка с естествен косъм, четка от глигански косъм,силиконова четка за коса са препоръчителни.Четките с топчета водят до заплитане и накъсване на косата.

Грижа за косата през есенно-зимния период
  • Миене на косата

Относно въпроса колко често е правилно да се мие косата. – На този въпрос могат да се дадат много и противоречиви твърдения. Според едни косата трябва да се мие през ден, но това е много нездравословно за скалпа. Според други, косата трябва да се мие веднъж в седмицата, но от хигиенична гледна точка това също не е добър вариант.Честото миене е сочено от дерматолозите и коафьорите за една от причините за косопад. Затова косата трябва да се мие не прекалено често(2 до 3 пъти седмично), съобразявайки се от типа и. Изборът на подходящ шампоан също е много важен,както и правилното миене на косата.

Дългогодишната ми практика показва, че много хора не мият косата си правилно, а това често е причина за бързото и омазняване.  Това води и до честото и миене! Получава се един порочен кръг. Друга грешка, която допускат повечето хора, е миенето на косата с много топла вода – това води до образуването на себум и бързото омазняване на скалпа. От друга страна, топлата вода допълнително изсушава косъма и го прави по чуплив. Колкото по-хладка вода се използва за измиване, толкова по-здрава ще бъде косата.В някои населени места във водата има завишени нива на хлор, който може да увреди косата при често миене и косата да започне да се заплита на малки възелчета. Същото състояние на косата може да се наблюдава и при хора, които плуват активно-въпреки, че се носи шапка при плуване, химикалите в басейните също водят до заплитане на косата и промяна на нейното състояние.

Грижа за косата през есенно-зимния период

Конски шампоан

В стремежа си да имаме здрава, дълга и красива коса и да се преборим с косопада много жени прибягват до използването на козметика,като конски шампоан или тривитаминол. И преди да започнат коментарите за това колко полезни са тези два продукта аз ще се опитам да бъда обективна относно плюсовете и минусите.

Конския шампоан и маските с тривитаминол са може би едни от най-необичайните средства за възстановяване и подхранване на косата. В редица форуми има много теми посветени на ефекта от използването на тези два продукта и ефекта, който имат върху косата. В редица списания известни личности описват резултатите, които са постигнали използвайки тези продукти. Много жени говорят за това как конския шампоан прави косата им гладка, придава обем, възстановява косата и дори ускорява растежа. Сред тези положителни отзиви има и такива които се оплакват от това че конският шампоан е увредил сериозно косата и е предизвикал сериозни проблеми със скалпа.Основния въпрос,който е важно да си зададем е – шампоан за коне може ли да се използва от хора и това да бъде безопасно? Върху този въпрос ще разсъждаваме в тази статия.

Грижа за косата през есенно-зимния период

Практиката ми и разговорите с дерматолози и специалисти по трихология (науката за косата се нарича трихология) показват, че основната разлика между обикновения шампоан и конския е в концентрацията на отделните съставки. Поради това и ефекта при използването на конски шампоан е толкова бърз. Ето защо специалистите препоръчват тези шампоани да не се използват постоянно.Съставките в конските шампоани правят косъма по плътен и тежък. Това може до доведе до накъсване и косопад т.е до обратен ефект. Човешкия скалп се различава от кожата на конете – различна структура, различни нива на pH и др. По принцип конските шампоани и тривитаминола не са тествани върху хора, за това и тяхната безопасност при използването им е спорен въпрос. Въпреки че, ако се прочете състава им, те съдържат редица полезни витамини и съставки, но тяхната концентрация може да предизвика раздразнение на скалпа или алергия.Някой задавал ли си е вапроса- Ако конските шампоани бяха толкова полезни защо лидерите на пазара не са създали продукт за ежедневна употреба със същите съставки? J

Грижа за косата през есенно-зимния период

Вероятно защото опитите направени върху хора не са удовлетворяващи. Освен това ефекта от един продукт не са наблюдава веднага, а след месеци а може би година. Ето защо, използването на такива продукти трябва да бъде много внимателно. Внимателно трябва и да се следи състоянието на скалпа и косата.При поява на каквито и да е неприятни усещания или дискомфорт като парене, сърбеж или пърхот, употребата на конски шампоан трябва да се прекрати. Може да посочим три прости правила при миене с конски шампоан:

Грижа за косата през есенно-зимния период

1.      Конските шампоани задължително трябва се разреждат с вода. В дланта се поставя малко шампоан прави се на пяна и едва след това се нанася върху скалпа.

2.      Конския шампоан е най-добре да се използва от време на време като се редува с друг вид шампоан, ампули за коса или други средства.

3.      Конските шампоани не трябва да се използват при рязка промяна на климата, както и при много студено време. Поради високата концентрация на активни съставки използването на конски шампоан може да има обратен ефект върху косата.

Надявам се да сме били полезни с тази статия и запомнете – всяко нещо, което ви гарантира бърз резултат не винаги е добро за вас и вашата коса J! Успех

 

коментари
One comment Add yours

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *