Движението

Тайната е в движението! Всички знаем колко е важно движението за да сме здрави и в добра форма. Различните специалисти препоръчват техния спорт като най-мултифункционален – фитнес, зумба, спининг и т.н., вариантите са безброй. Всеки спорт сам по себе си е полезен, носи различни плюсове за организма но има и много, които носят и минуси и не са за всеки. Прекомерно натоварване на ставите не може да се понесе от всеки. Хора в напреднала възраст или хора с проблеми в опорно-двигателния апарат не могат да практикуват различните видове спорт, но това не значи че трябва да се обездвижват а даже напротив.

Движението – без значение под каква форма, е задължително за всички. Под движение не може да се разбира само посещаване на конкретен вид спорт, а всичко – от разходка в парка, до придвижване до работа с велосипед, ходене пеша до метрото или до работа, когато това е възможно. Макар да не се усеща като кой знае какво, този тип движение е важен, особено при днешният начин на живот – всички се движим с автомобили, седим пред бюрото цял ден и забраявяме, че за да функционира правилно човешкото тяло, то има нужда от движение.

Няма как да променим света и начинът по който той се променя, но можем да променим нашите навици и отношение към нашето тяло.

Предците ни са разчитали единствено на уменията си да се придвижват бързо за да оцеляват. Със сигурност не са страдали от затлъстяване и от половината болести от които страда модерното общество. Храним се неправилно, храним се нон стоп, движим се малко, не си обръщаме внимание и това води до логичните последствия – болести, ранна смъртност и т.н.

Важно е промянята да започне от нас самите. Да осъзнаем важността на това да сме здрави, за да сме полезни първо на себе си а след това и на всички останали около нас. Не може да отгледаме здраво общество в лицето на нашите деца ако им даваме лош пример. Не можем да ги накараме да спортуват, ако самите ние не го правим. Не можем да им кажем колко лошо е да пушат, ако ние самите го правим, не можем да ги убедим колко полезно е да четат ако самите ние не го правим..Има още един куп примери, но схванахте какво имам предвид.

Полезни навици в децата се създават от ранна детска възраст но ако ние нямаме създадени такива, стига да осъзнаем нуждата от това, можем да започнем по всяко едно време. Дали сте на 20, 30 или 50….всеки ден може да бъде ново начало. Защо не, разходка до парка, разходка в планината, леки упражнения за раздвижване.. не изисква много време, още по-малко пък средства. Но в дългосрочен план, може да Ви даде безценни и незаменими ползи. Нашето днес определя нашето утре! Бъдете приемер, за децата които Ви гледат и следват Вашите стъпки!

Как да си създадем полезни навици:

  1. Направете си план от вечерта. Ако в 9 трябва да сте на работа, станете в 6, направете разходка в квартала на бърз ход или отделете 20 мин.за йога или малко упражнения в домашна обстановка. Това отнема до 40 мин.с взимането на душ.
  2. Направете си меню за деня. Ако имате възможност да си приготвите от вкъщи ще е най-добре, така ще знаете какво наистина има в храната Ви. Определете предварително какво ще закусвате, обядвате и вечеряте, следвайте плана си и избягвайте емоционалното хранене, храненето от скука или …я, бонбонче, ще си взема…няколко, и от този кекс ще пробвам (всички имаме тези моменти).
  3. Вглеждайте се често в себе си. Ако харесвате това което виждате, значи всичко е наред и се движите във вярната посока. Ако ли не, значи е време за промяна.
  4. Ако ви е скучно и се чудите какво да си хапнете просто ей така…намерете си хоби. Прочетете книга, изработете си картичка или по-добре се разходете, поспортувайте, поговорете си с приятел, варианти много.
  5. Спорта и разходките на открито ще Ви помогнат да създадете повече социални контакти. Потърсете си компания за разходки и така освен физически ще имате и емоционални ползи.

Ако не знаете как да започнете, започнете с разходки с малко по-високо темпо за да вдигнете пулса. Съобразявайте се винаги с моментната Ви физическа форма. Ако сега започвате, правете го 2 до 3 пъти седмично. Ако времето е лошо, правете упражнения в къщи. Може да гледате различни клипчета в youtube, има хиляди варианти. В една от следващите статии, ще Ви представя няколко упражнения за тренировка у дома без оборудване. Разгледайте, изберете си това, което Ви пасва най-много и действайте. Помнете, не се състезавате с никой, не гоните олимпийски резулати, за това не се чувствайте зле от факта че в началото ще ви е трудно, ще се чувствате като най-големите слабаци. Това са нормални етапи през който преминава всеки. Важното е да започнете и да следвате плана си. Имам предвид, наистина да го следвате…а не да се получава нещо от сорта на…Днес ще тренирам но само ако…времето е хубаво, не дават нищо интересно по телевизията, не ми се обади някой за кафе…Ако създавате план, просто го следвайте, без значение какво!

Започнете ли веднъж да променяте навиците си в положителна посока, то неизменно ще дойдат и резултатите, което разбира се няма да се случи за ден-два (няма да се случи и за 20, ако трябва да съм честна) но просто е нужно време. На пазете диети, диетите са временно решение, създавайте си навици, те остават за доста дълъг период от време и дават много по-дългосрочни резултати от диетите, траещи определен период.

А видите ли веднъж резултатите, те ще Ви карат да искате повече и повече, а това ще запали и другите около Вас. Така се създава общество, когато приемем, че всеки един от нас е важен и може да бъде добрият пример!

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *