Дестинация Букурещ

Пътуването – за мен лично е една мечта. Колкото и да пътувам, винаги си мечтая да пътувам отново, никога не ми е достатъчно. За съжаление не ми се случва толкова често колкото ми се иска да бъде, но все пак поне два пъти в годината изчезвам на някъде. Но..по стечение не обстоятелствата, животът ми е разделен между София и Букурещ, за това като за начало ще представя дестинация Букурещ.

Какво да видим в Букурещ?

Красив град, с доста интересни места, имащ своите страхотни кътчета но и своите минуси. Но нека започнем отначало. Ако сте решили да си направите екскурзия до Букурещ за два дни, ще трябва да си направите предварителна програма за да видите основните забележителности. Старият град – там са концентрирани много заведения от различен тип – барове, ресторанти, пъбове. Пълно е с туристи, основно чужденци. Ако търсите такъв тип разходка, с малки улички, романтични старинни фасади и църкви, скъпа храна, то това е мястото. Разходката със сядане за обяд там отнема не повече от два часа. Не липсва и мръсотия и неприятни типове, предлагащи различни неща, като да подържите папагалче, което да ви предскаже бъдещето, до просяци от ромски произход и т.н.

Повече информация тук: https://www.uncover-romania.com/visit-romania/travel-ideas/top-sites-old-town-bucharest/

Музеят на селото – страхотно място на което са събрани всички типични архитектури за различните части на Румъния. Типичните за тях шарени, малки  и не толкова малки селски къщички, църкви, дворове. Потапяте се в абсолютна селска идилия в сърцето на иначе шумния и мръсен Букурещ. Цените на билетите не са скъпи, разходката там отнема около час до два, в зависимост спирките за снимки, които правите. Но е доста интересно ако сте любопитни за типичната румънска, селска архитектура. Повече информация тук: http://muzeul-satului.ro/en/

Hard Rock Cafe – как защо? Hard Rock café си е атрактивно място, своеобразен музей на рок музиката. Намира се в близост до музея на селото, така че може да се комбинират посещенията. Скъпо е, разбира се, но си заслужава скъпата бира, ако сте фен на историята на музиката, безспорно ще Ви е доста интересно. Ако владеете базово английски език, спокойно може да се разберете почти навсякъде по заведенията, освен ако не е някое забутано квартално.

Кафето в Букурещ е сравнително скъпо, където и да отидете. Цена от 2 евро за кафе е базова. По ниска може да намерите само от вендинг машина. Но ако седнете някъде, ориентировъчно е такава цената. В старият град това е минимума.

Сградата на парламента – това е нещото, което задължително трябва да видите. Внушителната сграда, която се счита за втората по големина административна сграда след Пентагона. Сградата разполага с 1100 помещения. Построена е върху един от малкото естествени хълмове в Румъния, който е разрушен специално за изпълняване на проекта. Наричан още Дом на републиката, показателно за широкият размах на румънския диктатор Николае Чаушеску. При строителството са използвани изключително само румънски материали – дърво, мрамор, камъни и в проектирането му са участвали над 700 архитекти. Та…това е задължително да се види. Проверете в информационният сайт графика за туристически посещения и цената на билетите и го включете в програмата си. Аз лично не съм влизала в самата сграда но това е в to do листата.

Повече информация тук: https://www.getyourguide.com/palace-of-the-parliament-l4247/

Ако разполагате с малко време за обиколка а искате да видите максимално много от града, общината предлага туристическа услуга Bucharest City Tour. Автобус правещ обиколка през всички забележителности на града, като при закупуване на билет имате два варианта – да се повозите на открития покрив и просто да видите местата от автобуса или да слизате на всяка спирка, да разгледате музейте или забележителностите и след това отново да хванете автобуса от спирката на която сте слезли и да продължите обиколката. Цената на билетите е 25 леи, което е ориентировъчно около 12-13 лв., за възрастен а за деца над 7 год. 10 леи,  деца под 7 години, пътуват безплатно. Билетът важи до 24 часа след първата регистрация. Повече информация може да намерите на официалният им сайт: http://bucharestcitytour.stbsa.ro/index_eng.htmlу

Като цяло Букурещ е доста интересен и колоритен град. От малките мръсни улици, до големите внушителни булеварди и лъскави бизнес сгради. Ако планирате по-дълъг престой, задължително посетете един от многото им паркове – езера, много зеленина, чистота…места на които, сякаш попадате в един модерен европейски град намиращ се някъде извън Румъния. Посетете малките улички в центъра, малките заведения, където може да видите типичното румънско лице а не това, което е за пред туристите. За мен лично, истинският чар на всяко място, което посещавам са точно тези скрити от масовия турист места и хора. Някои ще Ви очароват, други ще Ви разочароват но това е истинската емоция от пътуването и срещата с различните култури.

Природата на Румъния е изключително интересна и внушителна. Едно от местата на който може да Ви спре дъха са малките градчета в област Трансилвания. Сибиу, бивша австрийска колония с архитектура, която изумява,  любимият ми Брашов, замъка Бран, но това са дестинации за които ще разкажа в следващите статии.

Кои са Вашите любими дестинации и места на които искате да се върнете отново? Споделете в коментар за да можем да обменяме полезен опит! Благодаря! 😊

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *