Заветът на Шанел – една жена, превърнала се в легенда

Coco Chanel….име, което е познато на целия свят. Няма жена, която да държи на себе си и да не знае това име…дори да не носят дрехите на Chanel, съм убедена, че голяма част от жените са се докосвали до историята на великата Мадмоазел Коко. Родена в Сомюр, Франция на 19 август 1883 год., под името Габриел Боньор Шанел в семейство на бедни родители. Тя има две сестри и двама братя. Майка им умира твърде рано и притиснат от бедността, баща им ги изоставя. Така Коко израства в приют към манастир, където поставя основите на шивашките си умения. Там тя живее до 18 годишна възраст, след което го напуска и започва работа като шивачка в местно ателие.

Вечерите запълва с пеене в кабаре, от където излиза и прякора Coco, тъй като често изпълнява песента „Who has seen Coco?” ( Когато тя разказва за прякора си, съчинява, че е измислен от баща и). Там тя се среща с френският милионер и бохем Етиен Балсан. Нанася се в неговото имение, където живее в разкош, създава контакти с френски актриси. Но не е удовлетворена от охолния живот, придружен от пиршества и забавления, типични за богатите за това време. Започва да мечтае за нещо друго, за нещо повече, което да постигне сама. Още тогава се отличава със стила си на обличане – тотално различна от модата по това време – воали, шифони, претруфени шапки, приличащи на торти жени. Облича се семпло, включвайки в тоалетите си много мъжки елементи. Тя е революционер в модата, започва да носи панталони, което не е било прието по това време. Панталоните, изчистения дизайн, свободните и леки материи, правят жената свободна. Това влага Коко в стила си на обличане. Докато живее с Балсан, започва да прави шапки, като постепенно си набавя много клиентела от висшето общество.По същото време, се влюбва в приятел на Балсан, англичанина Бой Капел. Точно той я подтиква към това да следва мечтите си и я подпомага финансово. Това е началото, изнася се от от имението и започва да строй своята империя. Пренася се в Париж, където създава първия бутик Chanel. Твърди се, че  Капел е голямата и любов и точно той превръща Coco в Chanel. Бой губи живота си в автомобилна катастрофа. Тогава Коко е видяна да плаче за пръв и последен път. Тя казва „ Или ще умра с него или ще завърша това, което започнахме заедно!“ .. и избира да продължи! „Твоето минало, не определя твоето бъдеще!“ казва Коко и през годините го доказва.

 През 1921 год.Chanel пуска на пазара първият дамски парфюм Chanel No 5. Наречен е No 5, тъй като е 5-тата мостра, която парфюмеристът е представил на мадмоазел. Ароматът, които ще завладее света. Днес, 97 години по-късно, това все още е най-продаваният дамски аромат. На всеки 30 сек.се продава по една бутилка Chanel No 5
Реклма му орави дори и вечната Мерлин Монро, при въпрос на журналист: „Какво носите, когато сте в леглото?“ „Просто няколко капки Chanel No 5” отговаря тя!

През 1926 год. Шанел създава LBD “Little Black Dress”. Малката черна рокля е революция в модата. Модните списания я описват като роклята, която целият свят ще носи“!

 

Коко Шанел е вдъхновение за жени от целия свят. Част от нейния завет в цитати:

„Ако си тъжна, сложи си червено червило и атакувай! Мъжете мразят жени, който мрънкат!“

„Най-голямата проява на кураж е да мислиш за себе си, на висок глас!“

„Жената трябва да бъде две неща – елегантна и неотразима!“

„На 20 имаш лицето, което ти е дадено по природа, но какво ще бъде то на 50, зависи от теб!“

„Не всяка жена се ражда хубава, но ако до 30 тя не стане такава, то значи тя е просто глупава!“

„Най-хубавите неща в живота са безплатни. Вторите най-хубави са много скъпи!“

„Обличай се така, сякаш днес ще срещнеш най-лошият си враг!“

Живееш само веднъж, ако го направиш добре, и веднъж е достатъчно! “

„Жена с хубави обувки, няма как да бъде грозна!“

„Жена, която не носи парфюм, е обречена на неуспех!“

„Чувството за вина е може би най-лошият спътник на смърта!“

„Човек може да приеме грозотата, но небрежноста към външния вид, никога!“

„Най-хубавият цвят на света е този, който седи добре върху теб!“

„Пия шампанско само по два повода, когато съм влюбена и когато не съм!“

„Не ме интересува какво мислите за мен, аз не мисля за Вас въобще!“

Коко Шанел умира на 10-ти януари през 1971 год.в съня си в хотел Риц, където е живяла през последните си години. „Нека легендата, която създадох просперира и разцъфне! Желая и дълъг и щастлив живот!“

Колекцията, представена след смърта на мадмоазел Шанел, постига невиждан успех!

Коко Шанел е жена, започнала от нулата и стигнала до върха на света. Самата тя казва, че ако не са били мъжете около нея, които са я подпомагали финансово или чрез добри контакти в обществото, едва ли е щяла да постигне такъв успех. Но, успехът си е успех а при нея той не е двузначен..в този случай е резултат от талант, ясни цели, добро стечение на обстоятелствата и достатъчно ум за да се възползва от тези обстоятелства и да ги накара да работят за нея!

Послание от една от рекламите на Chanel гласи: Красотата започва в момента, в който решиш да бъдеш себе си! В момента в който избереш да повярваш в себе си! В момента в който разбереш, че ти си уникална! Красотата започва с твоята самоувереност!“

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *