Изборите които правим – стрелката водеща нашият живот

Изборът – колкото лесен, толкова и труден. Колкото леконравно може да се приеме, толкова и може точно този избор да промени нашият живот и да го поведе в съвсем различна посока.

Няма лесен избор – от това „ох, какво да си избера….шоколад или сладолед, или пък да заложа на салата..ох не знам, искам да отслабна, обаче искам и да си хапна!“. До това.. „какво да облека днес“…и отиде един час поне. Ежедневните дребни избори, които правим, остават незабележими, минават бързо, докато не дойде следващият. Но изборите, които остават за дълго време в нашето съзнание, са тези които са променили хода на дадено събитие, променили са живота ни.  Сигурна съм, че всеки има моменти в които отдаден на мисли се пита…а ако бях направил това, дали сега щеше да е различно, дали щеше да е по-хубаво или пък по-лошо?! Не мисля, че някой е намерил отговор на този въпрос..освен когато не става въпрос за явни последствия от даден избор.

Но..изборите, това са водещият елемент в нашият живот. Дали става въпрос за образование, за връзка, за начин на живот, за това дали да спортуваш дори или не. Какво да направя, кой път да поема..търсим отговори по различни начини – при приятели, при роднини, в книги, в списания, във филми. Когато сме на кръстопът, сякаш ни се иска някой да ни каже как да постъпим, коя посока е вярната. Обаче…няма кой да ни каже. Е, все ще се намери кой да вземе отношение, но лично за мен, най-голямата грешка е да направите нещо, защото някой е казал така. Изборът е еднолична отговорност, когато става въпрос за нас самите – не говоря за изборът как да обзаведем кухнята или какво да хапнем за вечеря, тогава да, нужно е да има консенсус и да се съобразим и с желанията на останалите. Но, изборът отнасящ се за нашият живот, за нашето утре, това вече е едноличен избор и колкото и труден да изглежда, всеки трябва да го направи сам. Не заради някого, не заради нечии амбиции и не заради чужди очаквания – а сам! И когато правим изборите, трябва да ги правим заради нас, нямаме право да ги правим заради някой друг и след време да прехвърлим отговорноста върху него – ти ме накара да го направя, направих това заради теб а ти не го оценяваш! Не, ако правим нещо, нека бъде заради самите нас и сами да си понесем отговорноста за последствията, които понякога ще са добри, но друг път лоши!

За да направим избор по сериозна тема,  най-добре е ако можем да разиграем всички възможни сценарии за бъдещето развитие на нещата. Ако направя това, може да се случи това, това, 3-то,4-то и така до колкото ви работи фантазията. Ако се случи най-добрият сценарии, ще съм супер, обаче ако се случи най-лошият – ще мога ли да се справя, как ще се отрази това на всичко останало, ще мога ли да понеса отговорноста за действията си? Много въпроси, на които ако можете да дадете честен отговор, тогава ще можете да направите и т.нар. информиран избор. 😊

Ако резултатът е добър, браво..добър избор! Но, ако е лош…приемето го, признайте си, да аз сбърках и продължете на пред, никой няма нужда от излишни драми! Никой няма готовите отговори, докато не извърви своят път, за това да, всеки бърка, важното е да можем да носим отговорноста с достойнство!

Когато са замесени и други хора, на които нашите избори биха се отразили, тогава отговорноста е още по-голяма, тъй като ние сме хора, живеем в общество, разчитаме на нашите близки и роднини и не можем да мислим единствено и само за себе си! Не можем да нараняваме необмислено, не можем да поставяме близките си в неудобни ситуации само заради нашият комфорт. За това, винаги мислете и за близките, които въвличате и които биха били засегнати!

За мен лично, животът в крайна сметка е това което се случва в комбинация с нашите избори. Аз имам много неща, за които често мисля, дали биха били различни сега, ако бях направила различни избори преди години. Щяха да са различни със сигурност, но дали щяха да са по-хубави или не, не знам! Човек трябва да се научи да живее в мир със себе си, да може да прощава сам на себе си за грешните избори направени в миналото и да не се възгордява от правилните, тъй като животът е колело и никога не знаем какво ни е подготвил утре!

Емоционалните избори са може би изборите с най-голям процент неуспеваемост. Рядко срещам хора, които са направили избори под влиянието на силна емоция и да са уцелили десетката. Не е изключено, но е по-малко вероятно. За това е много важно да контролираме своите емоции и да не им се подаваме – дали се отнася за инцидент на пътя – някой те е засякъл, а ти пък точно тогава си толкова изнервен, че ей сега ще види тоя…и става мазало. Последствията може да са много и все неприятни от една такава случка, пък ти всъщност въобще да не си агресивен човек а даже напротив, обаче тези емоции които така и не се научи да контролираш..! Това е избор също – подавам се на емоциите, пък да става каквото ще!  Всеки ден стават такива дребни инциденти, които ни изкарват извън кожата ни, главата забучава и „пада пердето“, но…Кой има полза от това, какво ако пропуснете нахалника да мине или просто го подминете без да се впускате в разправия..представете си, може пък да бърза за някъде, някой да има нужда от него точно в този момент..Не е изключено, нали?! От тези ежедневни дребни неприятности, до по-сериозни такива…скарах се със шефа си и напуснах работа, вярно нямам друга опция, сега не знам как ще си плащам сметките, амааа…така се изнервих, че не можах да се сдържа…и сега, кой е потърпевшият от цялата ситуация?! Скарване, луда емоция, бурна реакция почти винаги е равно на грешно взето решение! Давам съвсем случайни примери, това може да се отнася за всеки аспект от нашият живот.  Емоциите могат да са най-добрият ни приятел но и най-лошият враг!

Ние сме съвкупност от нашите избори, тук ще се повторя от предишната статия за емоциите – Но! Как ще се отнесем към нашето настояще, нашето бъдеще, зависи от нас! Дали ще се примиряваме, ще станем дебели и нещастни, ще гледаме слабите жени и ще цъкаме с език…оо тая, пие хапчета сигурно или тая изглежда така, щото няма моите грижи..но не се замисляте, че може би изглежда така защото става сутрин в 5 за да тренира и е направила изборът да не се натъпче вечер със сладко, както и се иска. За това рядко се замисляме, тъй като това е скритата страна. Или тая има хубава работа защото мъжа и/баща и е еди кой си…(да, има и много такива примери, но не разглеждам това в момента), но пък тя вероятно е залягала доста над учебниците когато останалите са ходили по купони, взимала е допълнителни уроци, докато останалите са си давали парите по барове и т.н. и т.н., примерите могат да бъдат хиляди!

Дали сме заседнали във връзка, която ни носи само негативи, дали сме заседнали в работа, която ни прави нещастни или сме заседнали в рутината на ежедневието….всеки засяда някъде на даден етап от живота си. И имаме избор – да се опитаме да го променим или да останем в тази ситуация!? Да изпитаме определен дискомфорт, докато търсим различното и по-доброто или да си останем в комфортната зона и да не поемаме рискове за да не стане по-зле!? Защото можем да се провалим ако опитаме….да, но може и да успеем! Провалът никога не е категоричен, но нашето бездействие е!  Въпроси, хиляди въпроси на които всеки сам за себе си трябва да намери отговорите, да направи изборите и да понесе отговорноста за тях честно и без мрънкане!

Та…дебели, наобразовани, подтиснати от живота, депресирани, недооценяващи се, нещастни…можем да бъдем всичко това, благодарение на изборите които сме направили и най-вече на изборът, да останем такива!

Как се справяте с емоциите и трудните избори в ежедневието и живота, ако желаете споделете по-долу, в коментар!

 

 

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *