Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане, подутият корем, усещането за тежест и дискомфорта?  Ако не сте спазили благоприличие при храненето и сте пропуснали правилата от Преяждането по празниците – как да го избегнем? то значи сега определено имате нужда от разтоварване…както и аз самата 🙂

Сигурна съм, че повечето хора търсят начин за бързо влизане във форма след празниците – дали поради голямото преяждане и дискомфорта от него, дали защото си даваме дума, че след нова година вече ще свалим тези килограми, които ни мъчат от известно време.

Психическата настройка е най-важното условие, за това да доведем нещата до успешен край, според мен. Определете си целта, начертайте пътя по който да я достигнете, осъзнайте от какво трябва да се лишите и какво трябва да направите. Поставете си срокове, така ще държите съзнанието си будно, преследвайки крайната цел.

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Намерете правилния за Вас начин – активно спортуване във фитнес залата, разходки в парка или фитнес в домашна обстановка – това е въпрос на Вашата лична настройка и предпочитания. Няма универсален начин, работещ при всички еднакво. За това намерете Вашия начин, този който ще Ви доставя удоволствие, а не нещо на сила, от което да се откажете след 2-рото ходене.

Каквато и активност да си изберете обаче, не забравяйте, че храненето е в основата за постигане на резултати. Отслабването е проста математика…ако приемаш повече от колкото изразходваш, няма как да очакваш да губиш тегло. Целта е да предизвикате калориен дефицит в организма, за да започнете да сваляте килограми. Как да го постигнем?

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Ако сте здрав организъм с активен начин на живот, е необходимо като за начало да направите няколко промени, за да тръгнете в правилна посока:

  • Редовно хранене с малки порции
  • Чиста храна
  • Свеждане до минимум приема на захар, алкохол и тестени изделия
  • Движение – разходка, спорт или каквато друга активност предпочитате

Редовно хранене с малки порции – Всички познаваме някой, или дори вие самите сте така, който се храни веднъж дневно, обикновено на вечеря. Цял ден в движение, кафета основно и вечер на масата, натъпкване до задух. Възможно най-лошият начин на хранене. Това води до нередовен стомах, нарушена обмяна на веществата и забавен метаболизъм. Изградете си навици, да разпределите храненията си на 5 пъти дневно с малки порции. Вечер залагайте на леките хапвания, като правилната мярка за това дали сте в норма, е да си легнете леко гладни.

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Избягвайте тестените и сладките храни – изключете продуктите от бяло брашно, залагайте на пълнозърнесто, като здравословен вариант. Но и при тях, важно е количеството. Здравословно не е равно на диетично. Всяка храна си има своята калоричност, за това количеството е ключа към постигане на калориен дефицит. Премахнете сладкишите от менюто си. Това е храна, която не носи никакви ползи за организма, но е основно препятствие по пътя Ви към целта.

 

Изключете подсладителите, които слагате в кафето/чая си. Понякога приемаме голямо количество калории, без да го осъзнаваме, като слагаме по 2-3, че и повече лъжици захар. Заменете с мед или стевия, или просто се постарайте да свикнете с по-малко подсладени напитки. Същото важи и за скритите калории при сокове от кутия и газирани безалкохолни напитки. Вкусът се възпитава, въпрос на малко време и упоритост  е да приучите вкуса си към неподсладено кафе.

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Заменете едно или две хранения на ден с прием на смути. Специалисти препоръчват да се прави прочистване на организма със зелени смутита за период до 10 дни. Аз лично съм го правила, но за по-кратък период от 4-5 дни. Заменя се храненето с прием на смути, съставено предимно от зеленолистни – спанак, магданоз в комбинация с плодове. Това води до изчистване на натрупани шлаки, изпразване на стомаха и до лекота. С такова прочистване е съвсем реално да се свалят 2-3 килограма. Важно е обаче да се прави разумно, да слушате организма си и да търсите положителния ефект а не да си докарате здравословни проблеми. Не забравяйте и приема на вода. През период на прочистване, задължително приемайте поне 3-4 литра дневно.

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Съставете си менюто за деня предварително. Когато сте в режим за сваляне на килограми, предварителната подготовка е основна точка, която да следваме. Така избягваме момента в който се чудим какво да хапнем, грабваме първото от рафта, което е пред очите ни и саботираме мисията си. За това, ако сте в движение цял ден, помислете от вечерта какво ще хапвате през деня. Ако се храните в заведение, намислете от вечерта какво да си поръчате и отидете с ясен план, без да се чудите и оглеждате за изкушения. Поръчайте си голяма салата с риба или пиле, пропуснете всичко останало и готово. Ако нямате възможност да седнете някъде и да се храните спокойно, пригответе си нещо от вкъщи.

Дали сандвич с пълнозърнест хляб, свежа салата и чисто месо в него, дали пакетче сурови ядки или барче с мюсли и сушени плодове. Ако имате възможност да си приготвите храна в кутия – 2 сварени яйца, парче пуешко филе, няколко резена краставица и нарязана на парчета ябълка, би било добър вариант. Включвайте сурови ядки в менюто си, ползвайте ги като вариант за междинно хранене, за да не се докарвате до състояние на прегладняване. Хранете се често и по малко, давайте на организма си храна, която да преработва, за да накарате метаболизма си да работи непрекъснато а не да „заспива“.

Как да влезем във форма след голямото празнично преяждане?

Зареждайте се с положителни емоции. Когато сме потиснати или депресирани, често търсим отдушник в храната. Храним се от скука, храним се поради тъга. Това е неосъзнато хранене, което не ни дава нищо – нито намалява тъгата ни, нито решава проблемите ни, само трупа излишни килограми, които пък от своя страна, могат само да подхранят депресията и отчаянието ни. Този тип хранене ни вкарва в омагьосан кръг. При отслабването и поддържането на добра форма няма тайна – то е въпрос на личен избор. Няма магично хапче, няма бърз и лесен начин – има само желание и ясна цел. Отричане от всичко, което е вредно за нас – храна, хора, действия.

 

Новата година не е нов късмет а просто 365 нови възможности – възползвайте се от тях по най-добрият за Вас начин. Правете повече, мислете повече и бъдете повече!

Очаквайте статия с примерни менюта за хранене през деня и варианти за зелено смути като заместител на хранене.

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *