Как да изберем подходящият нюанс червено червило за нас?

Червеното червило е една от класиките в дамския грим…каквато и да е актуалната мода в грима, червеното винаги е черешката на тортата! Няма жена на която да не и отива червено червило..има само неправилно подбран нюанс и неправилна комбинация с облекло и останалата част от грима.

Червеното червило може да се носи по всяко време, както през деня, така и вечерта. Просто важното условие е да съобразите облеклото си …бяла тениска, червено червило и слънчеви очила за деня..просто няма как да сбъркате. Да започнем с това, че червеното се откроява достатъчно ярко и когато го носите, акцента пада върху устните, в такъв случай, очите е желателно да са с минимален грим – спирала, лека очна линия но препоръчително да се въздържите от твърде цветните сенки. Аз лично предпочитам да не ползвам друг цвят, освен черно, когато нося червено червило.  Зависи от Вашият собствен стил на обличане, тон на кожата, възприятие за света и т.н. Ако се опитате да поставите акцента върху очите и да носите червено червило, има опасност грима да дойде в повече и да получите не ефекта Уау а по-скоро…ууппс!
Но пък ако обичаш смелите цветови комбинации и експерименти, давай смело!

Как да изберем правилния нюанс червено? Първо – определете Вашият тон на кожата, дали е студен,  топъл или неутрален. Лесно може да се разбере и като погледнете вените, прозиращи през кожата Ви. Сини или лилавеещи са показател, че вие имате студен тон на кожата. Зеленикавите, че сте с топъл тон. Ако нюансът е някъде между синьо и зелено, значи сте неутрален тип, т.нар. olive skin и можете да избирате от двете групи нюанси – топли и студени.  Показател също е това как се държи кожата при излагане на слънце – дали се зачервява и изгаря лесно или е по-богата на меланин и добива тен сравнително бързо.

Под студен се разбира – светла кожа, светла коса, светли очи, изгаряте лесно на слънце и не добивате тен и т.н. Под топъл, съответно обратно – тъмна кожа, тъмна коса и т.н. Червилата също се делят на студени тонове и топли тонове. Логично студените тонове са ок за студените типове а топлите тонове за топлите типове. Има студени тонове, пасващи за топъл тип и обратното, за това трябва да пробвате върху кожата си, за да можете да прецените правилно.

Бледа или много светла кожа – пробвайте с розовеещо червено, dusty червено или корал. Хладни нюанси червено – малина. От топлите тонове, може да пробвате червено със син подтон или коралово.

Средно тъмна кожа (Olive skin) – пробвайте ярко червено, черешово или класическо червено без подтон. Топлите тонове, подходящи за този тип са: оранжево-червено или мандарина. Хладни нюасни: червено вино

Тъмна кожа с дълбоки матови нюанси – от топлите нюанси, пробвайте червено със сини подтонове, студени – металическо рубинено червено или червено вино с дълбоки, тъмни нюанси.

Топлите тонове червило са с преобладаващи сини подтонове, коралови или жълтеникави нюанси и са по-подходящи за топлите типове. Студените тонове тип малина или с леки розови нюанси,  пасват върху студен тип кожа.

Това е базово правило,(малко объркващо на моменти) което може да спазите при избор на червено червило. За да определите тоновете, нанесете на ръката си и така най-лесно ще го разпознаете. Разбира се, има нюанси, които пасват перфектно на всеки тип и типажи на които всичко, което носят им отива. Но, масата не сме така, за това, ако се затруднявате в избора, може да отидете в голям магазин за козметика и да помолите за професионален съвет от консултантите там, все пак това им е работата и те с радост биха Ви съдействали.

Изборът на ежедневен цвят червило е по-лесен. Отново се съобразете с тона на кожата си, изберете цвят по-тъмен с до тон, два от Вашият естествен телесен нюанс. Нанесете и ако разликата е твърде фрапираща, то това не е Вашето червило. Ежедневните червила, т.нар.nude са максимално близки нюанси до Вашият естествен тон. Подходящи са всеки ден и всеки повод, ако не си падате по ярките цветове.

Дали червилото ще е матово, гланцово или сухо, това вече е въпрос на лично предпочитание. Имайте предвид, че по кремавите и богати червила не са толкова дълготрайни, колкото матовите или по-сухите. Малък трик за придаване на по-голяма дълготрайност на червилото: Винаги нанасяйте молив, дали ще е същият нюанс или ще се различава с тон, два, отново е въпрос на вкус. Очертайте устните и нанесете молив не само по контурите а и по вътрешноста, оцветете ги, след това нанесете червилото и готово, това гарантира по-голяма дълготрайност. Аз лично винаги попивам малко от количеството със салфетка след нанасяне, при мен това придава още по-голяма дълготрайност. Пробвайте и намерете начинът, който работи при Вас!

Приложено таблица с подходящите нюанси за различните тонове кожа. (взимствана от интернет)

Осмелете се да експериментирате за да се чувствате добре! Няма грозни жени, има само зле подържани!

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *