Как да повишим имунната си система преди сезона на грипа?

Есента е факт, и макар топлите дни които ни радват, влошаването на времето е неизбежно. Освен истинска красота и феерия от цветове, тя носи и доза стрес  за всички – влизане в училище, връщане на работа, настройване на работен режим, задачи, ангажименти и т.н. Това носи стрес за организма, нивата на имунната система падат, настроението се понижава. При мен лично, прехода между лято към есен, почти винаги е свързан с поява на херпеси в следствие рязкото понижаване на имунната система. Какво да направим, за да заредим организма си и да го подготвим за предстоящият сезон за да се адаптираме по-лесно?

Включете чай в менюто си – джинджфил, канела и куркума са мощни имуностимулатори. Добавяйте ги в чая си, за да подсилите базовия имунитет на организма. Избягвайте подслаждането със захар а заложете на меда. Когато избирате мед, не купувайте от маркетите, там най-често се предлагат с редица примеси, понижаващи качеството на меда. Потърсете от местния пазар или директно от производител, за да сте сигурни, че купувате качествен продукт.

Избягвайте сладките напитки с добавени сметана, захар и оцветители – захарта е наречена бялата отрова не напразно. Тя създава киселинна среда в организма, което намалява имунитета, забавя възстановителните процеси и го прави податлив към възпаления, инфекции и вируси. Намалето количеството захар до минимум, а още по-добре ако го изключите напълно.

Хранете се балансирано – когато навън е студено, тялото ни се нуждае от по-сериозно гориво, за да се съхрани. Приемайте полезни мазнини – авокадо, зехтин, сурови ядки. Избирайте да се храните с храна, типична за конкретния сезон. По този начин давате на организма си ценните вещества от което тялото се нуждае за сезона, природата си знае работата най-добре. Избирайки плодове и зеленчуци нетипични за сезона, рискувате да приемете голямо количество нитрати и изкуствени вещества.

Хапвайте често супички и бульони – бульоните са известни с живителната си сила. Зеленчуков или костен бульон, това зависи от предпочитанията Ви, но задължително ги включете в менюто си. Костните бульони изобилстват от полезни мазнини, колаген и други полезни вещества. Тук е важно да е качествен и приготвен по правилния начин. Ако можете да си приготвите сами, е най-добрият вариант. Добавете и малко люто за повишаване на температурата на тялото и унищожаване на бацилите J

Не прекалявайте с топлината в помещението и дебелите дрехи – много често хората претоплят помещенията, в който прекарват времето си. Това води до прекомерно затопляне на тялото, отпускане, развъждане на бактерии, което значително намаля защитните сили на организма. Изнежва  се и настинките и вирусите, лесно успяват да атакуват организма. Тялото става неустойчиво и в кърпа са ни вързани хремата и всички екстри на зимните вируси. Подържайте нормална температура, специалисти съветват, да подържаме между 20-22 градуса. За детска стая препоръките са 21-23 градуса. Същото важи и за прекаленото навличане, съобразявайте се с температурата на вън и не прегрявайте тялото си.

Приемайте външни добавки за подсилване на имунната система – витамини, цинк, магнезии. Всичко това подпомага процесите в тялото и му помага да бъде по-устойчиво и да преодолява лесно обикалящите го вируси. Пийте много течности – чай, вода, фреш от цитруси.

Движете се – движението повишава температурата в тялото, държи го във форма, което е задължително, ако искаме да се радваме на добро здраве през зимата. Правете си разходки на открито, ако температурата е по-ниска навън, облечете се и направете бърза обиколка в парка. Това ще даде своя резултат и няма да съжалявате.

Крайните резултати във всичко са най-често следствие от съвкупност от правилни действия всеки ден. Започнете да обръщате внимание на организма си, вслушвайте се в тялото си, помагайте му и се грижете за себе си. Това е възможно най-добрата инвестиция и усилията в тази насока ще Ви се отблагодарят. Започнете сега, не чакайте момента в който ще е вече късно!

Какви са Вашите начини за повишаване на имунитета? J

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *