Кафето – факти и видове кафе напитки – За мен кафето винаги избор No 1 при напитките. Сутрин, следобед, привечер…отговорът е винаги ДА, става ли въпрос за кафе. Предпочитам неподсладено кафе с малко мляко, не съм особен фен на напитките с кафе в комбинация със сметана и др.
Кафето е напитка, която се консумира от почти 100% от активното население на света. Не случайно го наричат черното злато, на второ място след нефта. Продажбата на кафе, генерира милиони приходи всеки ден в целия свят. По статистика, средно на ден се изпиват над 3 милиарда кафета. Това е статистика на търговци, а колко се изпиват в дома, това разбира се не влиза в тази статистика.
Аз като любител на кафето, събрах няколко интересни факта, както и видовете кафе и начините на поднасяне по света.
Кафето – факти и видове кафе напитки
Няма да описвам начинът по който е открито кафето, всички сме чували за „щастливите“ кози, откриватели на кафените плодчета като възбужащо средство. Ще разгледаме само любопитни факти и видове кафе напитки, които са най-разпространени в световен мащаб.
Има два вида кафени зърна – Арабика и Робуста. 70% от кафето на пазара е Арабика. По-малко популярния Робуста е с по-горчив вкус и 2 пъти по-високо съдържание на кофеин.
Бразилия е най-големият производител на кафе. От там излиза 40% от продукцията на кафе за целия свят. 2-ро и 3-то място се заемат от Колумбия и Виетнам.
През годините в миналото, върху пиенето на кафе е налагана забрана в някой страни. Причините са различни – от това, че развивало радикално мислене, до това че е сатаниска напитка. През 1746 год. Шведското правителство обявява за незаконно да се притежават принадлежности за кафе, включително посуда.
Предозиране с кафе до степен смъртоносна опасност е възможна, но само ако изпиете над 100 чаши от напитката.
Нюйоркчани пият кафе около 7 пъти повече, в сравнение с останалото население на щатите. Но първенци са финландците – средно в активното население, се пада по 4-7 чаши на човек.
Проучвания сочат, че пиенето на кафе, намалява риска от развиване на Алцхаймер. Също така са описани наблюдения за благоприятно повлияване при два вида диабет и Паркинсон. Друга описана полза е намаляване риска от развиване на рак на кожата при жените.
Знаете ли че? – Кафето изстива с 20% по-бавно, когато към него е добавена сметана. А добавянето на мляко, отслабва действието на кофеина. Тялото ни усвоява кофеина няколко пъти по-бавно, отколкото при чистото черно кафе. Ако първо помиришете кафе, то започва да влияе на ментално ниво и след изпиването му, действието му върху организма е с 10 мин. по-бързо.
Кафето – факти и видове кафе напитки
Видове кафе напитки:
Няколко са най-популярните начини за поднасяне на кафе. Някой от тях нямат буквален превод, за това ще ги опиша с имената популярни по целия свят:
Espresso | Ristretto | Flat White |
Double Espresso | Long Black | Piccolo Latte |
Short Macchiato | Cafe Latte | Mocha |
Long Macchiato | Cappuccino | Affogato |
Кафето – факти и видове кафе напитки
Espresso (Short Black) – най-популярната разновидност- „when something is forced out“. „Когато нещо е принудено да излезе“ Произлиза от начина на приготвяне – гореща вода, преминаваща през смляното кафе под високо налягане. Еспресото е базова съставка на всичко напитки, базирани на кафе – макиато, капучино и т.н. Double Espresso познато още като Doppio – съответно е два шота(дози) кафе в една чаша, логично.
Short Macchiato – прави се по същия начин като еспресо, но се добавя малко млечна пяна, за да омекоти твърдия вкус на еспресото. Long Macchiato е два шота кафе с млечна пяна.
Ristretto – това е напитка, приготвена със същото количество кафе като еспресо, но с половината количество вода. Резултатът е по-концентрирана и по-тъмна екстракция на кафето. Баристите съветват – спрете кафето, когато течността започва да придобива прозрачност.
Кафето – факти и видове кафе напитки
Long Black или още Americano – приготвя се от гореща вода, в която се добавя един шот еспресо.Или два, ако желаете да е по-силно. Пълните чашата с 2/3 количество гореща вода и добавяте кафето.
Cafe Latte – тук базата отново е еспресо с добавено парено мляко и млечна пяна на върха. Вкусът на латето е леко сладникав, предизвикано от пареното мляко. Баристите препоръчват латето да се сервира във висока чаша от прозрачно стъкло.
Cappuccino – подобно е на латето. Основната разлика е, че при капучиното има по-голямо количество млечна пяна и поръска от парченца шоколад. Поднася се в ниска, порцеланова, „тумбеста“ чаша. Приготвя се от 1 шот еспресо, топло мляко, млечна пяна и парченца шоколад.
Flat White – най-често срещано е в Австралия и Нова Зеландия. Приготвя се по същия начин като капучино, но без млечна пяна и шоколад от горе. 1 шот еспресо, долива се с парено мляко. Най-често използвано от баристите за създаване на изкуство с кафето.
Piccolo Latte – представлява лате, приготвено в чаша за еспресо. Това носи на напитката силният вкус на еспресото но омекотен от млякото. Начин за приготвяне на Piccolo latte: 1 шот еспресо или 1 шот ристрето в чаша за еспресо, добавяне на парено мляко и млечна пяна. Обикновено се сервира в малка стъклена чаша с прозрачни стени.
Mocha – моката е микс между капучино и горещ шоколад. Смесва се шоколад на прах с шот еспресо, добавя се парено мляко и млечна пяна на върха. Поръсва се с шоколадов прах.
Affogato – При нас е познато като айс-кафе, но не е точно същото. Кафе-десерт, който се сервира обикновено през лятото. Представлява топка ванилов сладолед с еспресо или двойно еспресо. Сервира се в прозрачна стъклена чаша. Баристите съветват, ако искате да добавите ирландска нотка, изсипете 1 шот ликьор Frangelico или друг вид, по ваш избор!
Кафето – факти и видове кафе напитки
Това са базовите стандарти, предлагани на всякъде. Вече можете информирано да направите своя избор пред големите табла на кафетариите по целия свят! J
Ако тази статия Ви беше интересна и полезна, ще се радвам да я споделите! Благодаря! J
Снимки: интернет
коментари