Книги за вдъхновяващи дами, променили и променящи историята

Книги за вдъхновяващи дами

Книги за вдъхновяващи дами са последните две книги, които прочетох и силно ме впечатлиха, буквално прочетох на един дъх. И двете книги са базирани на действителни събития. Едната е жена живееща и променяща настоящето а другата е историческа личност, останала в историята като противоречива личност, оставила значителен отпечатък в историята на Франция.

Да се осмелиш да шофираш от Манал Ал-Шариф

Разказва за живота на една съвременна саудитка, дръзнала да се качи в собственият си автомобил и да шофира. Разказът започва от детството и, трудността да бъдеш жена в един толкова суров свят. Пребивана от семейството си, унижавана, обезобразена. Вината и е това, че се е родила жена. Манал Ал Шариф е жената, която плаща висока цена за това да се пребори да бъде позволено на саудитките да шофират. Нещо, което всички ние приемаме за даденост в нашето ежедневие.

Описани са случаи в които жена, не може да отиде дори на лекар, ако няма мъж, отговорен за нея, които да я откара до болница. Или девойки, оставени да изгорят в сградата на училището си, пред това да бъдат пуснати навън и чужд човек да зърне лицата им. Вариантът за една жена да умре е за предпочитане от това да и бъде позволено да се качи сама в автомобила си. Арестувана и хвърлена в затвора за това, че е шофирала, тя не се пречупва и продължава да се бори за правата на сънародничките си.

„Да се осмеилиш да шофираш“ е впечатляваща история за ужасите, които са принудени да преживяват жените в саудитския свят. Трудностите през които преминава всяка жена, желаеща нещо повече от живота от това да бъде пребивана и унижавана домакиня.

Препоръчвам да се прочете от всяка жена, която мисли, че ние европейките имаме труден живот. Мирогледът Ви ще се преобърне и ще можете да погледнете на свободата си през различна призма.

 

Признанията на Екатерина Медичи от Кристофър Гортнър

Книга за силата на една жена, майка, кралица, която е готова на всичко за да запази кралството и децата си. Обвинявана, презирана и останала в историята, като Кралицата Смърт. Счита се че Катерина Медичи е поръчител на масовото клане, събитието останало в историята като Вертоломеевата нощ. Една история разгледана под различен ъгъл, мотивите за действията на кралицата, принудена да живее дълги години в примирение с изневяра и отхвърляне от съпруга си.

Останала вдовица твърде рано, тя се превръща в кралица-майка, регент управляващ чрез синовете си. Впечатляваща история за силата на една жена, водена от любов, катеогричен отказ да се предаде и отстъпи кралството си. Потомък на известния италиански род Медичи, Катерина още в невръстна възраст става френска кралица. Като такава, тя остава в историята на Франция значителна следа. Историята е базирана на действителни събития и разкази, събирани от авторът в продължение на няколко години.

Кристофър Гортнър е събирач на историите за силните жени останали в историята. Авторът ме завладя и държа любопитна до самият край на книгата.

Ако сте любителки на истории за действителни личности и се двъхновявате от силните  жени, то тази книга задължително трябва да се прочете.

Други книги за вдъхновяващи дами са книгите за Коко Шанел – жената тръгнала от нищото и превърнала се във фактор, диктуващ света на модата до ден днешен.

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *