Книги

Книгите – или портала към света, както ги наричат много хора. Аз лично преоткрих четенето преди няколко години. Бях позанемарила този си навик, почти веднага след като завърших училище. Но няма как да намираш мотивация и отговори на много въпроси ако не натрупаш и солидно количество прочетени книги. Така се запалих отново по четенето. Това е хоби и навик, който е добре ако го нямате, да си го създадете. Не може да имаме всички отговори, но пък нищо не пречи да не спираме да ги търсим. Четенето е един от начините за намирането им! Другият е разговори с високо интелигентни хора – емоционално и фактически интелигентни..но това е друга тема.

Аз лично деля книгите на два типа – безмислени любовни романи и такива, които те обогатяват – душевно и психически. Падам си по книги, от които можеш да научиш нещо. Разбира се, на всеки му е интересно да научава различни неща. Аз предпочитам да научавам за нещата от живия живот, човешките взимоотношения, личности които вдъхновяват, личности оставили значима следа в човечеството, как и накъде се развива света и т.н. Не съм техническа личност, така че точните науки никога не са ми били сила и очевидно няма и да станат.

Ще представя няколко книги, които прочетох през последните няколко месеца и бих препоръчала на всеки, които търси малко храна за душата а и интересни факти.

Произход от Дан Браун – бях чела рецензия за тази книга но нямах намерение да си я купувам. Попаднах случайно на нея, в дома на моя близка и се зачетох. Грабна ме веднага, та така я взех и изчетох до края. Типично за Дан Браун, книга изпълнена с интересни факти, които на моменти те карат да възкликнеш…уау…Освен че книгата е изпълнена с реални факти по различни тематики – история, архитектура, религия, технология и т.н., в нея има и едно виждане за бъдещето на човечеството, за което не се замисляме в забързаното ежедневие.  Заслужава си. Определено я препоръчвам за тези, които искат да надникнат в бъдещето!

Емоционалната интелигентност на Даниъл Голман – книга за психиката и за това как са устроени нашите емоции. Как функционират чисто научно и как влияят те на нашият живот, на нашите отношения с близките ни, на нашите връзки и на най-ценното – на нашите деца. Изключително полезна книга, за всеки който осъзнава важността на емоциите си и ги възприема като нещо на което ние можем да влияяем и да променим в себе си. Не съм я завършила, чете се малко бавно, тъй като има доста неща за осмисляне там, поне за мен. Началото е трудно, поради чисто медицинската терминология за устройството на нашата психика. Но несъмнено изключително полезна книга – за педагози, за родители, за хора желаещи да контролират собственото си аз или просто за всеки, който търси винаги различната гледна точка. Препоръчвам с две ръце за всеки!

Как да бъдеш супершефка на Лили Сингх –Ммм супер какво..?! Книга на супер различна тематика, от предходните две. Лили Сингх е пакистанка, влогър с хиляди последователи в youtube. Темите и са разнообразни – лични взаимоотношения, професионалните избори и изборите в живота, ежедневни сблъсъци с дребни и по-едри проблеми. Написана по изключително лесен за четене начин, с доста поучителни истории. Подходяща е много за тийнейджъри, които имат нужда от побутване, нужда от мотивираща личност на тяхната вълна. Но е подходяща и за пораснали тийнейджъри, които имат нужда от малко свежа мисъл. Примерни теми от книгата: Придържай се към решенията си, Не бягай от дискомфорта и т.н. Препоръчвам я, лесна е за четене и даваща много свежо усещане и настроение след всяка история! Попаднах съвсем случайно на нея в книжарница, доста се зачудих дали я взема, тъй като е малко лъскаво издание и цената и не е ниска – 25 лв., но не съжалявам.

Коко Шанел Животът и От Близо  на Лиза Чани – Коко Шанел е една от най-вдъхновяващите за мен жени. Всеки знае коя е Коко Шанел. Изгледах всички филми за нея от там се запалих да си взема и книгите и. Тази специално е луксозно издание, нея си взех като подарък от мен за мен по повод именния си ден. Преди това прочетох Коко Шанел и нейните мъже…ммм, не бих казала че съм очарована, по-скоро обратното. Но тази е като пълна биография на великата дизайнерка. Написана е увлекателно и я препоръчвам на всеки които би могъл да оцени такъв тип книга и му е интересно как се е развил животът на легендарната дизайнерка. Цената и е 30 лв. Филмите за нея също са доста интересни. Няма да навлизам в подробности, изгледайте ги и преценете сами –  Coco Avant Chanel, Coco Chanel & Igor Stravinsky, Coco Chanel. Прекресен избор за събота вечер с купа пуканки… 😊

В следващата статия ще представя още 4 книги. Ако имате такава, която Ви е вдъхновила, споделете в коментар, за да обменяме опит. Благодаря предварително!

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *