Колаген – защо е важно да приемаме и какви са ползите от него?

Колаген – защо е важно да приемаме и какви са ползите от него, коя възраст е подходяща за започване на прием и още полезна информация.

Напоследък рекламите на колаген под формата на таблетки, сиропи и прахчета набират все по-голяма популярност. Какво ни дават те, защо е важно да приемаме колаген като външна добавка и кога трябва да започнем?

Колаген и еластин са едни от най-важните протеини в човешкото тяло, грижещи се за здравето на кожата, косата, костите и ставите. Най-общо казано, те са градивният елемент и играят ролята на „лепило“ при клетките и тъканите. Техният естествен синтез  е в пика си през по-младите ни години, по естествен начин намалява след 25-тата годишнина а след 40-тата, нивата стават съвсем ниски и съвсем недостатъчни за подържане на еластичността на кожата и подвижността на ставите.  Намаляването на нивата на колаген води след себе си няколко промени в тялото:

  • Сухота на кожата
  • Намаляване на еластичността на кожата
  • Поява на първите фини линии и бръчици
  • Поява на пигментация по кожата
  • Скованост и намалена подвижност в ставите
  • Чупливост на ноктите

Около 90% от колагена в тялото ни е от тип I, II и III. Тези три типа са отговорни за устойчивостта на тъканите, костите и ставите, механичното им действие, ефективност и устойчивост.

Тип I е изключително разтеглив градивен елемент, играе роля при бързото зарастване на ранички, изгаряния и охлузвания, контролира тъканната регенерация.  Намира се в кожа, сухожилия, органи, кръвоносни съдове и е по-устойчив от останалите типове колаген. Именно той носи отговорност за състоянието на кожата, ноктите, косата и включва в състава си повече от 10 ценни аминокиселини.

Тип II носи отговорност за състоянието на ставите, хрущялите. Съдържа хондроитин и хиалуронова киселина, борещи се със ставните износвания и заболявания. Не се препоръчва комбинирания прием на колаген тип II и колаген тип III.

Тип III изгражда съединителната тъкан, среща се в артериалните стени, състава на кожата и недостигът на този тип колаген, може да бъде причина за лесно разкъсване и разраняване на кожата и трудното зарастване.

Освен възрастта, има редица състояния, които да повлияят нивата на колаген в нашия организъм.  Това са начина и качеството на живот – количество и качество на съня, начин на хранене, прием на алкохол и тютюнопушене, прекомерна употреба на захар и захарни изделия.

Храни, чрез които можем да си го набавяме по естествен начин са: костни бульони, риба, яйца, броколи, елда, бобови, овесени ядки. Храни богати на вит. С също спомагат за естествения синтез.

Козметичните салони и марки предлагат редица продукти за красота със съдържание на колаген, прилагане на терапии под формата на маски, вкарване на серуми в дълбоките нива на кожата чрез йонофореза, ултразвук и др. Имайте предвид, че нанесен повърхностно крем с колаген, няма да даде особен резултат, ако не се подпомогне достигането му до по-дълбоките нива на епидермиса.

Външен прием под формата на хранителни добавки е удачен начин за набавяне на необходимите количества. Предлагат се под формата на сироп, таблетки, капсули, прах и видими резултати могат да са налице още след едномесечен прием.

Обърнете внимание на продуктите, които купувате. Дали са с доказан произход, съдържанието на колаген, какъв тип колаген, от какъв източник е добит, количеството примеси. Не на последно място е цената. Продуктите с ниска цена, съответно Ви гарантират и ниско качество и ниска биологична стойност. Тези продукти са почти безсмислени е гарантирано, че няма да получите ефекта, който очаквате.

Грижата за състоянието на кожата и косата е дълъг процес, в които се изисква търпение и отдаденост. Не очаквайте всичко да се случи с магическа пръчица, добрият резултат може да дойде само след правилни и последователни действия. Баланс между начин на живот, начин на хранене и правилните хранителни добавки гарантирано ще Ви доведат до желаните резултати!

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *