Мицеларна вода – какво трябва да знаем?

Мицеларна вода

Мицеларна вода е продукт, добил такава популярност, че не вярвам да има козметично шкафче, което да не съдържа поне една опаковка. Продуктът е лесен и приятен за употреба, с лекота премахва грим и замърсявания. Толерантен е към почти всички кожи, не омазнява и не тежи след употреба. Добила популярност от бюти рутината на французойките, които са еталон за подражание по цял свят. Щом французойките го правят, всички го правим 😊

Какво обаче трябва да знаем за мицеларната вода и нейната употреба?

My-sell-ar, мицеларна вода е многофункционален продукт, който може да се използва като средство за премахване на грим, почистващ препарат и овлажнител. Мицеларната вода обикновено съдържа пречистена вода, меки повърхностноактивни вещества и „мицели“(миниатюрни почистващи молекули) за почистване и хидратираща съставка (като глицерин напр.).

Лесна за употреба на всякъде, предпочитан травел продукт от всички жени и гримьори. Редица световни бюти марки я лансират на пазара, като цените са повече от достъпни. Широко използвана е и в добилото вече популярност т.нар. „двойно почистване“*.

Мицеларната вода е изключително подходяща за всеки тип кожа, но при по-мазните кожи, може да не успее да почисти толкова добре. При по-тежък грим, плътен фон дьо тен и водоустойчиви спирали, също ще се наложи по-сериозно усилие за почистването. На пазара има удачен вариант от двуфазна мицеларна вода, която се справя с тежкия грим.

Как се използва мицеларната вода?

Няколко помпички на памучен тампон са достъчни, и просто обтривате лицето – посоката винаги трябва да е на горе, не дърпайте и не разтягайте кожата. За почистването на очите, сложете тампончето на затворен клепач и задръжте за няколко секунди. След това нежно почистете.

Мицеларна вода според типа кожа

Аз лично предпочитам и от няколко години използвам розовата мицеларна вода на Garnier. Все пак различните типове кожи, понасят различно всеки продукт.

За всеки тип кожа – подходяща вода от типа All in One. Ефективно почиства, освежава, премахва грим и замърсяване. Подходяща за всеки тип кожа, включително чуствителна.

За мазна кожа – мицеларна вода с матиращ ефект. Почиства порите и матира лъскавината.

За чувствителна кожа – водата е известна с нежното почистващо действие и овлажняващите свойства, които я правят популярен продукт за грижа за кожата в цял свят. За тази кожа, би бил подходящ All in one, всяка класическа формула.

За любителите на по-тежкия грим – тук за предпочитане е вода на която е отбелязано, че е подходяща за премахване на грим. При мен лично добре работи двуфазната вода.

Винаги четете етикета, когато купувате козметика и се интересувайте за каква кожа е подходящ.

Трябва ли мицеларната вода да се отмие с вода след почистване?

По този въпрос има две мнения – едното е да, другото е обратното – не.

Чета различни мнения на дерматолози, които съветват след почистване, лицето да се изплакне с вода. Това се препоръчва особено при хора с мазна кожа и силно запушени пори.

Това е така, защото съставките, използвани в мицеларни води, оставят повърхностни остатъци върху кожата. Тези остатъци често действат като филм, блокирайки себума в порите. Те също могат да причинят проблеми на хората с много чувствителна кожа, тъй като много от тях съдържат определено количества алкохол, който изсушава кожата. Също така, могат да бъдат силно ароматизирани, което често може да повиши чувствителността и да доведе до раздразнение.

Счита се, че мицелите отговорни за бързото и ефективно почистване на грима и замърсяването, не носят полза за кожата ни, оставайки върху нея. Но в същото време пък се намесват в естествения синтез на себум и малко или много го нарушават.

За мен мицеларната вода е топ продукт в бюти рутината ми и в работата ми. Като гримьор, винаги имам мицеларна вода в куфара си. Бързо и ефективно мога да напрвя корекция в грима, без да се омазни кожата и да повлие на участъци, които не желая да засягам.

В къщи я използвам винаги при почистване на грим и лично аз съм избрала варианта да я отмивам след употреба.

В зависимост от Вашия вид кожа и Вашите предпочитания, може да изберете кое от двете мнения да изберете и към кое да се придържате.

 

*Какво е двойно почистване? Според Американската академия по дерматология, този процес на нежно почистване може да бъде ефективен за предотвратяване поява на акне и лечението му. Включва първо използване на почистващ препарат на маслена основа или мицеларна вода за премахване на грим, масло и замърсявания. Следва използване на втора стъпка на почистване на водна основа .

 

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *