Основни грижи за кожата във всяка възраст

Кожата е първото нещо, което прави впечатление – нежна и сочна или е с пъпки, мазна с разширени пори и неподържана, всичко това се забелязва от пръв поглед! Лесно можем да замажем положението с доволно дебел слой грим, но като се приберем, свалим грима и застанем пред огледалото, истината излиза на яве!

Кожата е защитният орган на нашето тяло. Тя е най-големият орган, но малко хора осъзнават нейната важност и я приемат за даденост. Тя е изложена постоянно на вредните влияния на околната среда – слънце, вятър, студ. Освен това, ние сами я подлагаме на допълнителни вредни влияния – солариуми, излагане на слънце без защита, тютюнопушене, редовно недоспиване, прекалена консумация на вредни храни и алкохол, използване на агресивна козметика. Тя е нашата защитна бариера и ако кожата има проблем, вероятноста от попадане на инфекции, лесни наранявания и дехидратиране, да ни сполетят е доста висока.

Всичко това, натоварва, изхабява и състарява нашата кожа, прави я уязвима и това рано или късно си проличава – бръчки, петна, сухота, пъпки…всичко това е гарантирано, ако не я защитаваме и не полагаме адекватни грижи.

Естествените защитните сили на кожата, при всеки работят по различен начин. До голяма степен, това се предопределя от гените, които носим. Но дори и да имаме най-добрите гени, с времето тези сили отслабват и кожата става все по-податлива и ако нямаме правилна и навременна грижа, дори и добрите гени не помагат. При жените тези процеси стартират по-рано, отколкото при мъжете. За това, ако искаме по-дълго време да изглеждаме млади и свежи (а това, няма да се лъжем, си личи първо чрез кожата) трябва да започнем да полагаме адекватна грижа възможно най-рано. Обикновено жената започва да се усеща като жена от около 20 годишна възраст. Тогава каквото и да прави, кожата е млада, възстановява се бързо, свежа е и няма нужда от кой знае какви грижи (освен ако няма конректен кожен проблем. Тогава е нужна консултация с дерматолог.) Нужно е почистване от замърсяванията и грима с лек измиващ гел или пяна и нанасяне на лек, хидратиращ крем. Желателно е лятото да нанасяте крем с фактор преди да излезете. По този начин още от рано ще защитавате кожата и ще отлагате стареенето по-дълго във времето. Добре е да се ползва защита целогодишно. През зимата слънцето не свети толкова силно, но то все пак е там, както и вредните му лъчи. Вредното влияние на слънчевите лъчи е всеизвестно..за това е важно използването на защитен фактор във всяка възраст. Важно е обаче, да се полагат базови грижи съобразени в възраста. Често срещано е младите момичета, с цел запазване на кожата си млада, да използват кремове и козметични продукти, които са предназначени за жени в по-зряла възраст. Това е тотално грешен подход и така кожата започва да губи способноста си да се възстановява сама и по-вероятно ще получите точно обратния ефект на даден етап. Друг момент е, жени в зряла възраст да използват лек крем, подходящ за по-млади момичета. Това пак е по-добре от нищо, но кожата не може да си набави необходимите вещества, които се съдържат в тези за зряла кожа.  Не случайно на опаковките на кремовете е отбелязано за каква възраст са подходящи, съобразявайте се с тази информация, когато купувате козметика. 25+, 35+, 50+ и т.н. Обръщайте внимание и дали козметиката съдържа защитен фактор.

Обновяване на клетките – между 2 и 3 милиона кожни клетки се отделят дневно от нашето тяло. За да подпомагаме процесът на обновяване на кожата е нужно да правим пилинг. Тук също има тънък момент в честотата на прилагане на тази процедура. Има жени, които ексолират кожата при всяко взимане на душ. Това е грешен подход, тъй като кожата след пилинг има нужда от своето време да се възстанови. Ежедневното екфсолиране премахва горният слой мъртви клетки и открива слой, които е нежен, незащитен и твърде податлив на околната среда. Първо правило е – не правете пилинг всеки ден. В зависимост от типа кожа, оптималния вариант е 2 до 3 пъти седмично. Но типа кожа е силно оределящ за това. Ако кожата Ви е нежна, тънка и много чувствителна, то тогава вариантът за Вас е пилинг да правите веднъж седмично и то с продукт, който е с нежни и фини абразивни частици. Иначе рискувате да я нараните, изсушите и да я откриете за всички вредни влияния. Ако кожата Ви е с по-дебела и плътна структура или доста мазна, можете да заложите на тази процедура 3 пъти седмично. Ако кожата Ви е нормална или чувствителна, в рамките на нормалното, и тук честотата е 2 до 3 пъти.

Второ правило – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нанасяйте крем с висок зашитен фактор след пилинг. Особено ако имате намерение да се излагате на слънце. Така кожата е податлива и е много възможно да си докарате зачервяване, раздразнения и дори пигментация. За това тази процедура се препоръчва да не се прилага, когато сте на почивка и ежедневено се излагате за дълго време на слънце!

В следваща статия ще разгледаме видовете пилинг и употребата им според типа кожа.

Маски – Нанасянето на маска поне 2 пъти седмично, също е силно препоръчително. Така давате на кожата си, това което и необходимо за да се храни. Пазарът изобилства от предложения и марки. Но тук отново на първо място е правилното определяне на типа кожа. Суха, чувствителна, мазна, проблемна – вие познавате Вашата кожа. Подберете правилно продъктът, предназначен за Вашия проблем. Ако сте със суха кожа, изберете богати, подхранващи маски. АКо кожата Ви е мазна с разширени пори, тогава обърнете внимание на глинените, изсушаващи маски с киселини. Ако нямате любими продукти, трябва да пробвате, да прецените кое работи при Вас. Няма марка или вид, която да пасва на всички кожи еднакво. Можете да поискате препоръка от приятелка но дори на нея да пасва перфектно, при Вас даден продукт може и да не сработи. Всичко е индивидуално и всеки трябва да намери своя продукт. Това важи за всякакъв тип козметика.  Маските са много видове – овлажняващи, изсушаващи, почистващи, заглаждащи, с анти ейдж ефект и т.н. Според специфичните нужди можете да комбинирате видове маски като ги редувате.

 

Кожата на тялото има нужда от грижа и защита не по-малко от тази на лицето. Кожата на възрастен индивид е около 15-20% от общото му тегло.

Тя не е изложена на слънце толкова, колкото тази на лицето. Но това не намалява нуждата от правилна грижа. Тук грижата поне се свежда до 2 основни правила – ексфолиране и овлажняване. И при тялото, както при лицето с ексфолирането не трябва да се прекалява. 2 до 3 пъти седмично е достатъчно. След което нанасяйте крем/лосион за грижа. Дали ще е подхранващ, дали ще е антицелулитен, дали ще е стягащ, отново всичко се свежда до индивидуални нужди и вкус. Обръщайте внимание на кожата си на лактите. Там кожата е по-деликатна в сравнение с останалата, подложена е на постоянно триене и доста често срещаме жени със загрубели лакти. Не пропускайте ексфолирането и овлажняването на тази част. *Вижте статията за приготвяне на пилинг в домашни условия.

 

Ходилата – златно правило е да се ексфолират редовно. Там кожата е по-плътна и често загрубява, ако не се почистват мъртвите клетки редовно. Лятото е период в който излагаме краката си на показ, за това те трябва да изглеждат добре и подържани. Няма нищо по-неприятно от жена с отворени обувки  и неподържани нокти и крака. Скъпият педикюр в салон не е задължителното условие за да имате добре подържани крака. Можете да го правите и в домашни условия като накисвате краката и премахвате посредством пемза натрупаната мъртва кожа. Всяка жена има в къщи нокторезачка и пила…така че, скъпи дами, ако имате неподържани крака, доста често всички останали усилия за добрата визия, може да останат на заден план!

 

Ръцете – и тук важи това правило за правилната подръжка. Процедурите в салон, могат да бъдат скъпи и непосилни за всеки. Но не е задължително да сте с професионално направен маникюр постоянно. Пилинг на ръцете, чисти и подържани нокти, ще свършат работа. Доста фирми предлагат пилинг специално за ръце. Ако желаете, може да си закупите такъв, но чудесна работа може да свърши и този, който ползвате за тяло. Кремът е задължителен. Всички сме се озовавали с пресушена кожа следствие на използване на препрати, продължително стоене на студено и усещането не е приятно. За това винаги, когато използвате домакински препарати, носете ръкавици…тривиално но работи. И не забравяйте крема, през лятото ползвайте леки формули с гелообразна текстура а през зимата задължително избирайте по-мазните и богати кремове. Мазните кремове създават защитен филм върху кожата и я предпазват. При студено време, носете ръкавици. Има ли по-приятно нещо от нежна, женска ръка? 😉

 

Шия и деколте – често пренебрегвана зона, когато става въпрос за грижа. Но..според мен, това е една от най-секси частите на женското тяло. На нежна шия и деколте всяка дреха, шал, рокля, седи безупречно. Обръщайте внимание и тази част, почиствайте, ексфолирайте – тук е много важно да използвате нежен пилиг и да няма грубо търкане. Кожата на шията ни е много нежна и деликатна. Слагайте маски и защитни кремове.

 

И последно, но може би с най-голяма степен на важност:

Околоочната зона – там кожата ни е около 20 пъти по фина и деликатна в сравнение с останалата кожа по лицето. Ето защо това е мястото, на което се появяват първите бръчки. Освен, че кожата е изключително деликатна, тя е подложена на хиляди мимики ежедневно – плачем, смеем се, примигваме срещу слънцето – всичко това в един момент оказва влияние. За това, не забравяйте да нанасяте крем според възраста си, желателно да е със защитен фактор и инвестирайте в качествени слънчеви очила. Това ще Ви защити и ще отложи състаряването във времето. Обърнете внимание на нанасянето – крем около очите не се нанася с търкане. Така разтягате кожата ненужно и по-скоро и вредите. Нанасяйте с леки, потупващи движения и не пропускайте вътрешната страна на окото! На пазарът се предлагат и маски специално разработени за околоочната зона. Но дори и да пропускате този тип маски, поне полагайте от време на време кръгчета краставица върху очите за освежаване. Стари но златни правила!

 

Не забравяйте, че е много важно да давате на кожата си възможноста да подържа своите естествени защитни сили – давайте си почивка от козметиката. Ако сте си в къщи за ден, можете спокойно да пропуснете нанасянето на крем и всякакъв вид козметика. Това подържа кожата жива и работеща. Ако я затрупваме постоянно с кремове и мазила, тя просто привиква и спира да работи. Като с хората, ако някой е задоволен и получава всичко на готово, не вижда вече смисъл да полага усилия за нищо. Кожата е жив орган, третирайте я като такъв!

 

Освен всички външни средства, изброени до тук, изключително голямо значение има начинът ни живот. Дори и най-скъпата козметика, трудно може да заличи редовното недоспиване, прекалената консумация на алкохол, вредни храни, тютютнопушето. Правилното хранене и достатъчния прием на вода, чували сте го хиляди пъти, но това е пътя… Няма преки пътеки към това да изглеждаме добре…е, може би има, но и те дават само временни разултати. Пълноценно и балансирано хранене, като оптимален вариант, според специалисти е 80:20 – което означава 80% пълноценна храна към 20% вредна (защото все пак не сме роботи, изкушаваме се но трявба да вкараме тези изкушения в някаква норма). Към пълноценната спадат – плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести продукти и т.н. а към вредната – всички изкушения, за които се сетите – сладкиши и т.н. Очаквайте статия за правилното хранене и какви храни включва.

Приемът на вода – организмът ни не може да живее без вода. За да го подържаме здрав и в кондиция се нуждаем от ежедневна консумация на вода. Специалисти препоръчват дневният прием да бъде 0,035 мл/кг телесно тегло. Липсата на хидратация, прави кожата суха и без блясък.

 

Спорт – няма нищо по-хубаво за тялото и организма от спорта. Когато се натоварваме физически, изкарваме много токсини от тялото си, като по този начин кожата ни се прочиства и освобождава. Спортувайте, движете се! Дори да не сте спортна натура, разходка в парка с по-високо темпо, няма да Ви навреди! 😊

 

Хубаво би било да приемате и добавки под таблетна форма, ако не приемате достатъчно пълноценна храна. Особено при жените на определена възраст е добре да започнат да приемат специализирани продукти – омега 3 мастни киселини, витамини специално за жени и т.н.  Пролетта и лятото са периоди през които консумираме предимно свежи храни, богати на фибри и витамини. Есента обаче е период през който имунната ни система претърпява срив и за това е добре през този период да започнете прием на витамини и имуностимулатори, за да подготвим организма си за предстоящата зима, съпътствана от безрброй вируси и неприятни усещания! Аз лично приемам витамини, омега 3, магнезии и през есенно-зимния период ехинацея за подсилаване на имунната система.

 

Ще завърша с два цитата от великата Коко Шанел:  „Не всяка жена се ражда хубава, но ако до 30 години не стане такава, то тя просто е глупава!“ и „Когато сте на 20 имате лице, което е дадено от природата, но какво ще бъде то на 50 години, зависи изцяло от Вас!“

Няма какво повече да добавя! 😊

 

Важно: Изброените съвети са основна, базова грижа за жени със здрава кожа. Ако имате силно възпалено акне, розацея или друг кожен проблем, моля, не прилагайте посочените процедури, особено пилинга. Консултирайте се с дерматолог, само специалист може да Ви назначи адекватно лечение и решение!

Каква е любимата Ви процедура, споделете в коментар за да обменяме полезен опит! Благодаря!

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *