Преяждането по празниците – как да го избегнем?

Преяждането по празниците – как да го избегнем?

Преяждането по празниците – как да го избегнем при голямото изобилие на храна? В момента коледната еуфория ни обзема, купуване на подаръци, планове за празничната вечер, планиране на ваканцията и един куп забавни неща. Усещането за наближаването на почивните, празнични дни винаги е весело и еуфорично и начинът на хранене по това време, остава много на заден план. Това време от годината – баници, пити, сармички, баклавички и т.н. Всички минаваме от там…обещаваме си, че тази година няма да се оставим на лакомията да ни завладее и след като отминат празниците, с мъка поглеждаме към кантара и подутият си корем.

Празници са, няма как да сме на диета тогава, това е ясно. Но все пак, какви трикове да прилагаме за да сведем вредата до минимум.

Преяждането по празниците – как да го избегнем?

Всеизвестен факт е, че се храним първо с очите и обонянието

Дори да не сме гладни, често се случва да зърнем нещичко, което изглежда толкова апетитно, че трудно можем да му устоим. Или пък влизаме в кухнята и се носи аромат на печени кифлички или курабийки.  Не сме гладни, нямаме нужда от него, но как да не го изядеш..това парче кекс или тортичка, с кремче или заливка от шоколад…ммм. Познато?!

Как да го избегнем?..бъдете заети. Вместо да бездействаме и да се заглеждаме по разни сладкиши и изкушения, по-добре да свършим нещо „полезно“. Например – изиграйте някоя интересна игра с децата, поприказвайте с Вашите близки, ако имате малко свободно време, почетете книга, изгледайте хубав филм с близките си, разходете се….всичко, което може да отвлече вниманието от изкушенията.

Преяждането по празниците – как да го избегнем?

Заложете на количеството

По време на празниците, храната е всичко друго, но рядко здравословна. Мазно, солено, сладко, алкохол – това са основните вкусове на трапезата. Не се лишавайте, опитайте от всичко, но в умерени количества. Не е нужно да изяждате 5 сарми, като и една е достатъчна. Същото важи и за парчетата баница, пита, торта. Заложете на салатата като гарнитура. Хапнете голяма салата от пресни зеленчуци, преди основното хранене. Тя ще Ви засити до известна степен и така ще излъжете апетита си. Както на всякъде, така и тук, балансът е в основата на всяко нещо. Опитайте си от всичко, но ключовата дума тук е „опитайте“, не се тъпчете до пръскане със всичко, което присъства на празничната маса.

Преяждането по празниците – как да го избегнем?

Използвайте почивните дни за разходка с приятели и семейството

Не е нужно да прекаравате всеки ден на масата или пред печката. Използвайте дните за разходка, така от една страна ще се раздвижите, от друга страна ще се задържите далеч от масата. Приятна разходка и още по-приятен разговор с приятел или близък роднина, какво по-хубаво от това?

Не сливайте всички хранения през деня

Какво имам предвид? На повечето ни се е случвало, празничен ден, почивен..ставаме късно, късна закуска с продължително пиене на кафе. Закуска сандвич/баница, след нея кекс, след кекса пастички, една тортичка с кафето..хм, ми то станало време за обяд. Ами нека обядваме. След обяда, не е ли време за по едно кафе? Разбира се…но с кафето ще върви парче от този кекс, страшен е! Дъра бъра, дъра бъра, оо ами той деня преваля и трябва да стягаме вечерята. И така до края на деня а следващия, същото упражнение. Давайте си почивка, това е голям стрес за организма и след празничните дни, горчиво ще съжалявате за това, колкото и да ви е приятно към момента.

Пийте повече вода

Тривиално, нали? Обаче работи. Старайте се да приемате голямо количество вода, така ще държите стомаха си пълен, ще залъгвате апетита и ще подпомагате метаболизма и обработката на приетата храна. Избягвайте газираните безалкохолни напитки и сокове. Съдържат твърде голямо количство захар и скрити калории. Понякога само от напитки, можете да си набавите количество калорий, достатъчни за цял ден. В комбинация с храненето, ето от къде идват излишните килограми.

Заложете на приятните емоции, вместо на обилното хранене

Тук се покрива с казаното в предишните точки. Прекарвайте време с близките си, излезте навън, направете си равносметка за приятните неща, забравете неприятните и се отдайте на почивка. Почивка за тялото и душата, защото предстоят най-светлите и семейни празници. А в основата им е любовта и грижата за околните и близките а не натъпкване с храна до припадък.

Не е важно колко големи са подаръците и трапезата ни, важно е колко са големи душите и сърцата ни!

Весели празници, обичайте се повече, усмихвайте се повече и се хранете разумно!

Как да си опаковаме коледните празници сами?

 

коментари
One comment Add yours

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *