Слънцето – как да му се насладим без риск за здравето на кожата ни?

Слънцето – как да му се насладим без риск за здравето на кожата ни? Това е въпрос на който можем да отговорим, само ако сме добре информирани.

Слънцето – как да му се насладим без риск през сезонът на плажовете и интензивното излагане на слънце. Безгрижие, коктейли, дълги топли дни и силно слънце.. всичко това носи голямо удоволствие, но също така и своите рискове. Кожата е потърпевшият орган, жертва на желанието ни за дълго излежаване на плажа и желанието да добием секси шоколадов загар. За това трябва да се погрижим за нея, за да може тя да бъде нежна и мека и когато лятото свърши.

Какъв е нашият тип кожа и как да го определим?

От типа кожа зависи колко дълго можем да се излагаме на слънце, без да си навредим. Индивидуалния тип кожа, може да се раздели на 6 основни групи (вижте по-долу). Може да пресметнете времето по лесна формула: тип кожа + използван защитен фактор = допустимо време за здравословно излагане на слънце.

Пример: тип кожа 1 – 10 мин.+ SPF20 = 200 минути = 3 часа и 20 минути допустимо излагане на слънце. (при задължително защитена кожа с фактор)

Какъв е нашият тип кожа:

Тип 1: Като цяло е доста светла кожа, често покрита с лунички. Най-често синеоки и руси хора са притежатели на тип 1. Слънчевото изгаряне е характерно за тези хора, още след 10-тата минута на силно обедно слънце. Този тип кожа не може да добие шоколадов загар по естествен начин.

Тип 2: Светла кожа със зелени или сини очи, руса и тъмно руса коса. При този тип, изгаряне може да се получи на 10-20 та минута след излагане на силно слънце. Бронзов загар може да се получи бавно.

Тип 3: Прогресивно потъмняване. Обикновено притежателите на този тип кожа са с тъмно руса към кестенява коса, кафяви очи. При този тип кожа, изгаряне може да се получи на 20-30 та минута след излагане на силно слънце.

Тип 4: Леко кафеникава кожа, до голяма степен има естествена защита от слънцето. Притежателите на този тип кожа обикновена са с тъмна коса и тъмни очи. Бързо и интензивно добиват бронзов загар. При тях не се получава изгаряне дори след 30-тата минути след излагане на силно слънце.

Тип 5: Светла до тъмно кафеникава кожа. Хората с този тип кожа, трудно могат да изгорят на слънце. Имат естествена защита до 90 минути след излагане на интензивно слънце.

Тип 6: Тъмно кафеникава кожа, която на практика никога не изгаря на слънцето. Естествената защита на кожата е по-дълга от този на тип 5.

Какво е SPF?

Съкращението от Sun Protection Factor e индикатор за това, колко UVB защита ще подсигури даден слънцезащитен продукт. Всеки продукт носи освен цифрова SPF стойност, също така и класификация на защита, напр. „висока“ или „ много висока“. Въз основа на препоръка на Комисията на ЕС, SPF 15 се отнася до продукти, които абсорбират 93% от UVB лъчите, докато продукт с SPF 30 абсорбира 97%. Въпреки това, дори и продуктите с много високо SPF не ви предпазват напълно от UVB лъчите.

Малко повече за UV лъчите.

Слънцето е полезно за нас, но в умерени количества. Неговата светлина е нашият най-важен източник на витамин D и неговата топлина носи наслада и удоволствие. Но освен всичките си позитиви, слънцето има тъмна страна: слънчевите лъчи, известни като UVA и UVB лъчи, причиняват по-голямата част от уврежданията, които се случват на нашата кожа и са един от основните фактори за стареенето на кожата. Поради тази причина е важно да защитаваме кожата си.

Какво са UVB лъчи?

Средни вълни (с дължина от 290 до 320 нанометра) проникват в горния слой на кожата, епидермиса и увреждат клетките. Те пигментират кожата ни и са отговорни за слънчево изгаряне.

Каква защита да използваме при бебета и малки деца?

Бебетата и малките деца са с много деликатна и чувствителна кожа и поради тази причина, те не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. При малките деца на възраст над 6 месеца могат да се използват продукти без съдържание на парфюм. Децата имат по-тънка кожа от възрастните. Тя не може да образува толкова пигмент, колкото може възрастната кожа, оставяйки я с по-ниска естествена защита. Използването на високо SPF е много важно за малките деца.

Освен слънцезащитните продукти, децата трябва да носят защитно облекло и да са с покрити главички. Като общо правило, по-широките тъмни дрехи осигуряват по-добра защита от плътно, светло облекло.

Какъв в правилният начин за нанасяне на слънцезащитен продукт?

Нанесете върху кожата си, преди да се изложите на слънце. За възрастни с нормално телосложение, количеството продукт, не бива да е по-малко от 20-30 мл. (приблизително 6 чаени лъжички). По-малко количество намалява защитната функция на продукта. Дори продуктите с най-висок защитен фактор, не подсигуряват пълна защита от ултравиолетовите лъчи. Макар, че използвате висок фактор, дозирайте правилно времето за излагане на слънце, за да избегнете слънчево изгаряне. Избягвайте силното обедно слънце.

Мога ли да получа слънчево изгаряне дори когато съм на сянка?

Слънчевите лъчи се отразяват и от водата и от пясъка, което увеличава вероятността да получите изгаряне, дори когато сте на сянка. Дори и да сте на сянка, не пропускайте нанасянето на слънцезащитен продукт.

Мога ли да получа изгаряне ако съм предимно във водата?

Приблизително 80% от слънчевите лъчи проникват във водата на дълбочина 30 см. Влажната кожа е по-чувствителна към слънцето от сухата и може да изгори 4 пъти по-бързо. Уверете се, че използвате водоустойчив защитен крем.

Колко често трябва да нанасям слънцезащитен продукт?

Всеки път след излизане от водата и подсушаване с кърпа.

Как работят продуктите базирани на минерална защита?

Минералните и химически продукти работят по два различни начина.  Химическите се свързват с мазнината на кожата, превръщайки слънчевата светлина в топлина, която се разстила по кожата. Това отнема известно време, докато се активира защитата. За това е важно, ако използвате химически слънцезащитни продукти да ги нанасяте преди отиването на плажа.

Естествените минерали (като титанов диоксид и цинков оксид), от друга страна, се „настаняват“ върху кожата и отразяват входящите UV лъчите като огледало, отразяващо светлината. Тези естествени слънчеви защити започват да работят веднага щом бъдат приложени и не са категоризирани като нарушители на ендокринната система. Експертите от индустрията описват 100% слънцезащитния крем на базата на минерали, като „физическа защита от слънцето“. Очите ни възприемат естествените минерали (пигментите в емулсията) като бял блясък, дължащ се на отразяването на светлината от кожата. Това означава, че кожата изглежда малко по-бяла и по-матирана, отколкото при използване на химически слънцезащитни средства.

Защитата от слънце на Lavera е ефективна защита за кожата ви. Тя ви позволява да се наслаждавате на слънцето, дори ако кожата Ви е много чувствителна. Подходяща е за бебета и малки деца.

коментари
2 comments Add yours

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *