Слънчевите очила – какво да търсим, когато избираме?

Слънчевите очила – какво да търсим, когато избираме, цветове, функционалности и всичко, което е полезно да знаем.

Слънчевите очила са основен аксесоар през лятото. На лятна вълна сме и това е една тема, която е важна ако искаме да запазим здравето на очите си. Както качествената слънцезащита е решаваща за състоянието на нашата кожа, така правилните очила с добра защита са решаващи за здравето на нашите очи. Слънчевите очила се използват не само през лятото а през всеки ден, в който слънцето ни се покаже. За това инвестицията в добри и качествени очила, винаги е правилният избор.

Освен формата, която да пасва на нашето лице, актуалните тенденции, по-важното нещо е те да са със защитен филтър, предпазващ от вредните UV лъчи.

Какво можем да очакваме, ако избираме евтини очила, без защита, без филтри, лещи с неясен произход?….увредено зрение, толкова е просто.

Ето няколко условия, на които да обърнете внимание, когато избирате очила:

UV защита

Това е изначалната идея за създаването на слънчевите очила.

С течение на годините и модните изменения, те започват да попадат в графата моден аксесоар. Но най-важната и основна функция е защитата. Задължително се информирайте дали очилата, които избирате имат защита от тип A и В срещу ултравиолетовите лъчи. Действието на UV Лъчите вече разгледахме тук. Освен състаряващото действие, те могат да бъдат причина и за развитието на рак. Така че, никога не пренебрегвайте този факт. Заложете на превенцията. Много от предлаганите евтини модели на пазара, не предлагат никаква защита. В лещите им има увеличаващи зеницата елементи, и без защита тя е директно изложена на вредното влияние.

Изберете мъдро цвета на стъклата

специалисти споделят, че различните цветове на стъклата влияе директно върху цветоусещането на окото. По време на мъгла, по време на слънце и в редица други условия е важно как нашите очила реагират на конкретната среда.

Сини или виолетови лещи – неутрализират зеления цвят. Такъв тип очила не се препоръчва да се носят, когато сте сред природата. Предимно този цвят се използват като моден аксесоар и нямат особена функционалност. С изключение на син/лилав хром, това е отделна категория, която е с висока функционалност.

Розови лещи – също изключително модерни, но и с висока функционалност. Подсигуряват добра резолюция при намалена светлина и подобряват контраста. Не натоварват очите и могат да се носят за дълъг период от време.

Жълти/златисти лещи – отличават се с отличният контраст, който дават но и с ниската защита от яркостта. Увеличават количеството светлина и контраста, когато е намалено, за това са идеални за зимни спортове.

Кафяви лещи –значително повишават качеството на светлината. Дават дълбочина на възприятието, но могат до доведат до изкривяване на представата за цветовете.

Сиви/зелени лещи – това е може би най-добрият избор за шофьори. Това са неутрални нюанси, намаляват интензивността на светлината без да променят цветовото усещане.

Нюанса на лещите не допринасят за нивото на UV защита, те влияят само на цветоусещането.

Освен цветовете, друг аспект при избор на очила е материала на лещите.

4 са основните видове – оптични, акрилни, поликарбонатни, NXT полуератан.

Оптичните регулират зрението и се изработват индивидуално. Устойчиви на надраскване но опасни за практикуване на спорт.

Акрилните са по-непретенциозните очила. Това е материал използван за по-обикновени очила от ниския ценови клас. Възможно е да не дават добра оптична яснота и да имат кратък живот.

Поликарбонатните са подходящи за практикуване на спорт. Много устойчиви и здрави, подходящи за ексремни спортове, без опасност да ги нараните при изпускане. Предлагат и висока отпична чистота.

NTX полиуретановите са най-високо устойчивите на надраскване и с максимална оптична яснота. Цената е висока и не случайно. Комбинират всички предимства на оптичните и поликарбонатните лещи. Ултра леки са, предимно изработени от Trivex, материал който се характеризира с висока удароустойчивост и лекота.

Рамки и форма

Тук вече всичко зависи от вкуса и формата на лицето. Формите са много – бъбрек, издължени, кръгли, котешко око…всяка година тенденциите се менят. Ако сте човек водещ се по модните тенденции, то може би всяка година ще се наложи да си подменяте очилата. Ако ли не, закупуването на качествени слънчеви очила е веднъж на поне 4-5 години. Така че инвестицията, си заслужава.

Ако имате нужда от очила за различни дейности – ежедневие, спорт , планина, то ще се наложи да инвестирате в наколко чифта, в зависимост от личният Ви стил. Аз лично имам три чифта, които сменям според облеклото и мястото, което посещавам.

Накратко – Какво е важно да ви дават Вашите очила?

  • Защита
  • Комфорт
  • Увереност
  • Самочувствие

 

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *