Тиквата – символът на есента! Освен като цвят и форма, привличащи погледа и създаващи есенно настроение, тиквата носи редица ползи за организма при консумация.
Тиквата е зеленчук, богата е на влакнини и на витамини В, С, Е и рядко срещаните РР и Т. Ускорява метаболизма, подобрява перисталтиката на червата, богата на антиоксиданти, предпазва клетките от преждевременно остаряване. Богата е също на микроелементи – калий, калций, магнезий, кобалт, натрий, желязо.
Тиквата, също като ябълките е богата на пектин, който подпомага функцията на дебелото черво. Нискокалорична е и това я прави подходяща за всякакви диети. Усвоява се лесно, не затормозява организма и това я прави подходяща за консумация от възрастни хора и хора със стомашно-чревни проблеми и заболявания – калит, гастрит, язва. Има леко слабително действие, което е добър помощник на хора страдащи от запек и нередовен стомах.
От приема на тиква, можете да имате само ползи и никакви минуси – подобрява работата на дебелото черво, нискокалорична е, подпомага функцията на простата при мъжете, влияе благотворно въвху нервната система, подобрява зрението. Богата е на цинк, което подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.
Диета с тиква – тиквата може да се приема в неограничени количества по време на диета. Нискокалорична (Калоричност на тиквата – само 26 ккал.в 100 гр.сурова тиква. 200-300 гр.тиква са отличен вариант дори за десерт. Какъв по-хубав десерт от нискокалоричния без угризения 😊)
и лесна за смилане. Дава усещане за ситост, ускорява метаболизма и поодбрява цялостната функция на червата. Препоръчвам приема на тиква в печен вариант, но важната подробност е да я конусмирате неподсладена. Много хора подслаждат с мед или захар по време на печене, което дава голямо количество излишни калории. Тиквата сама по себе си има естествена сладост, гарнирайте с малко канела и натрошени орехи, които също дават само ползи за организма, но не добавяйте подсладители. Ако все пак, не можете без допълнително сладичко, подслаждайте със стевия (естествен подсладител, съдържащ 0 калории). Можете да намерите стевия в аптеките и големите вериги магазини.
Тиквата влияе благоприятно и при висок холестерол и нестабилно кръвно налягане. Подържа стабилни нивата на кръвната захар, което я прави препоръчителна и за диабетици. Съдържа микроелементи повишаващи нивата на бета-клетките в кръвта, отговорни за производството на инсулин.
Препоръчва се още при ставни заболявания, при страдащи от възпаления, при астматици. Изобщо тиквата е полезна във всеки един аспект за човешкото здраве и няма никакви провивопоказания.
Освен печена тиква, аз лично обичам да я добавям в смути в комбинация със спанак и банан. Дава кремава консистенция с уникален вкус. Също крем супа от тиква, гарнинирана със сурови тиквени семки и домашно направени крутони. Вариациите за приема на тиква са много, просто трябва да разгърнете въображението си. Но консумирайте тиква, без значение по какъв начин. До преди няколко години, тиквата беше последното нещо, към което ще посегна за хапване. Но мога да кажа, че с тиквата се преоткрихме и едно от най-любимите ми неща през есенно-зимния сезон е именно тя. Може да се консумира и в суров вариант, като се изцежда сока и се пие. Сокът е изключително богат на калий и цинк, което носи ползи за костите и ставите.
Тиквата е в различни вариации – кръгла, тип цигулка наречена още балка. В България най-разпространени са готварската тиквичка, цигулка и обикновена кръгла тиква или още кестенка. Цигулката е с богат и плътен вкус с естествена сладост. Кората омеква по време на печене и може да се консумира също.
Кестенката е с бяла кора, плътен сладникав вкус, богата на вит. С и пектин.
Сезонът на тиквите тепърва предстои, така че дали искате да свалите някой друг килограм или просто да заредите организма си с полезни вещества, то тиквата е Вашето оръжие!
Моята рецепта за крем супа от тиква за 2 порции:
- 250 гр. Сурова тиква
- 2 моркова
- 3 средно големи картофа
- Глава стар лук или праз
- Магданоз, сол и пипер
Сварявам всичко заедно до пълно омекване на продуктите и пасирам. Поднасям гарнирана със сурови тиквени семки. По желание, може да приготвите домашни крутони и да добавите за повече плътност и богат вкус!
Споделете какви са любимите Ви рецепти за приготвяне и прием на тиква в коментар! Благодаря! 😊
коментари