Чупливи нокти – причини и решение

Чупливи нокти

Чупливи нокти, лоша и груба кожа, разкриват много не само за отношението към самите себе си а и за нашето здраве. Също като кожата, ноктите губят влага поради различни причини, което е една от основните причини за чупенето и разслояването им.

Ноктите са съставени от слоеве протеини и причина за влошеното им състояние, могат да бъдат много. Някой от най-често срещаните са:

Гризане/чоплене на ноктите:

Независимо дали се случва от нервно напрежение, скука или лош навик, гризането може да причини сериозни щети на Вашите нокти. Освен лошият външен вид, това може да доведе и до сериозни инфекции. „Слюнката, която е храносмилателен ензим и е предназначена да разгражда храната, разтваря ноктите и кожата на кутикулите, правейки ги слаби и чупливи. С неоптимална бариера, гъбичките, дрождите и бактериите могат да нахлуят в областта около ноктите и да причинят инфекции “, казва д-р Рейчъл Назарян, дерматолог от Schweiger Dermatology Group в Ню Йорк.

Решението: Ако имате този вреден навик, старайте се да подържате ноктите си къси, което ще затрудни до голяма степен гризането. Друг използван приом е втвърдяването им с различни втвърдители и заздравители за нокти.

Недостиг на желязо може да е причина за чупливи нокти

Липсата на желязо в организма, често може да бъде причина за тяхната чупливост. Вдлъбнатини, неравности, разслояване – всичко това са симптоми за недостиг на важни елементи в организма. Желязото подпомага естесвения синтез на хемоглобин, молекула, която пренася червените кръвни клетки, заредени със свеж кислород, до матрицата на ноктите, обяснява д-р Ела Тоумбс, сертифициран дерматолог. Без него получавате забавен растеж на ноктите.

Решение: Ако забележите такива симптоми в ноктите си, е добре да си направите кръвни изследвания и да заложите на храни, богати на желязо – телешко, спанак, боб и други варива, морски дарове и тъмен шоколад.

Липса на витамин В

Може би си мислите, че добавките за красота са рекламен трик, но биотин, витамин В са елементи, които доказано подсилват и подобряват състоянието на косата и ноктите.

Изследване, публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, установява, че приемането на 2,5 mg от витамин В ежедневно подобрява здравината на ноктите и намалява чупливостта след шест до девет месеца.Ако ноктите ви се белят по върховете или имат надлъжни неравности (и двата признака на чупливост), биотинът може да помогне.

Решение: Добавете в менюто си храни, богати на биотин – яйца, сьомга, телешко, сладки картофи, бадеми. Препоръчителна е доза от 2,5 мг биотин дневно, за заздравяване на ноктите. За да се усетят резултатите, ще са необходими няколко месеца редовен прием.

Компютърни клавиатури

Често писането на клавиатура може да нанесе механично увреждане на ноктите. Ако нокътя осъщестява контакт с клавиатурата на компютъра или мобилния телефон, това неизбежно повлиява тяхното състояние. Това може да бъде причина за наранява и разслояване на нокътя.

Решението: подържане на ноктите къси. Така възможността за допир е намален и риска минимизиран.

Недостатъчно нанасяне на хидратация

За да бъдем честни – хидратацията е от съществено значение за състоянието на ноктите и кожата на ръцете ни. Най-оптималния вариант е да хидратираме след всяко измиване. Водата изсушава кожата, което води до сухота в ноктите а това води до тяхната чупливост. Използването на дезинфектант допълнително усложнява положението.

Решение: Винаги имайте под ръка качествен крем за ръце и нокти. Нанасяйте след всяко измиване на ръцете, като не пропускате да разнесете и в зоната под и около ноктите.

Прекалено дългото носене на лак

Всички лакове съдържат изсушаващи съставки, които изтеглят влагата от нокътя и го прави податлив на чупене и разслояване. Химическия състав на лаковете, колкото и безвредни да се считат че са те, най-малкото изсушват нокътната плочка.

Решението: Давайте си почивка от лака за по няколко дни месечно. През уикенда оставете ноктите си да „дишат“ и да не губят способноста си да се самовъзстановяват.

Нанасянето на база за лак директно върху незащитени нокти

Малък трик за запазване на ноктите е нанасянето на лосион преди нанасянето на базата. След като сте оформили ноктите си, нанаесете защитен крем/лосион върху ноктите си. Масажирайте до попиването му и след това отстранете остатъка с кърпичка. Полирайте и нанесете базата. Така нокътя ще бъде защитен от химическия състав на базата и лака.

Лосионът запълва микроскопичните пукнатини в нокътната плочка, хидратира я и това намалява риска от увреждане.

Грижа за кожичките

Кожичките около ноктите играят защитна функция на нокътната плочка и тяхното състояние от голямо значение, за да се радваме на здрави нокти. Те предпазват нокътя от вода, попадането на бактерии и всичко друго, до което се докосваме. Дълбокото изрязване на кутикулите, повишава риска от попадане на бактерии и развитието на инфекции.

Решението: Нанасяйте редовно масло за нокти и кожички. То се грижи за подържане нивата на влага и хидратация и предотвратява тяхното пресушаване и нацепване. След душ, когато са омекнали, избутвайте кожичките, за да не се налага агресивното им изрязване в дълбочина.

Вижте още: Как да се погрижим за имунитета и доброто самочувствие през зимата

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *