Юмейхо терапия – за кого е подходяща и какво още не знаем?

Юмейхо

След първата статия, в която Ви запознах с Ели и основна информация за юмейхо, сега можем да допълним с още малко полезна информация.

За кого е подходяща юмейхо терапията?

Всъщност отговора на този въпрос се съдържа в самото му име:

Ю увеличаване, изливане

МЕЙ жизнена сила

ХО техника, терапия

Юмейхо е чудесен метод за профилактика и възстановяване на гъвкавостта и собствените жизнени сили на тялото, необходими на всеки човек. В основата му стоят източни традиционни методи  особено от китайските и японските ( Дзен Ти Фа, Туй-на, Ан-Ма, Щиатцу, Сейтай- хо и др.) Тези техники и похвати с хилядолетна история са прилагани от монасите в будистките храмове в Китай (между които и известния Шаолин).

При какви проблеми и заболявания, може да ни помогне юмейхо?

Пoмага при заболявания на опорнодвигателния апарат, сърдечносъдовата система, дихателната система, храносмилателната система, нервната и вегетативната система. Възстановяване при екстремни натоварвания – физически и психически. Може успешно да повлиява на мускулни и ставни заболявания, като сколиоза, кифоза, лумбалгия и остеофити, хернии на гръбначния стълб, общи болки в ставите и мускулите и др.

Какво означава терминът „къс крак“ и вярно ли е, че всички го имаме?

Това е най-често задавания въпрос от всеки пациент дошъл на първа терапия. В отговор на това, просто го моля да си помисли, дали не е забелязал, че подвива (скъсява) единия крачол на дънките си малко повече от другия или пък, че изтрива не равномерно подметките на обувките си? При слизане по стълбите, дали е обърнал внимание, че използва един и същ крак за водещ, който всъщност е по-дългия и дори при ходене човек го размахва повече.

Юмейхо терапията обяснява всичко това, основавайки се на Теорията за центъра на тежестта, идеята за симетрия в човешкото тяло.

Според тази теория, много от заболяванията се появяват поради нарушеното равновесие в тялото след изместване на центъра на тежестта. Това изместване се изразява в костно-ставна асиметрия на двете половини на тялото (лява и дясна). Наблюдава се скъсяване на единия крак, разместване на едната хълбочна (тазова) кост, изкривяване на гръбначния стълб, разместване на едната раменна лопатка и други последвали асиметрични изменения.

Само 0,01 % от хората имат нормален таз.

Разместването на хълбочните кости при 99 % от страдащите е по рождение, защото те са преминали през детеродния канал на майката, която е имала такова разместване. Бебето, чиито кости мускули са твърде меки, се извиват, преминавайки през изкривения твърд канал. Точно в този момент се причинява разместването на хълбочните кости.

Освен по рождение, причините на хълбочното разместване могат да бъдат придобити. В следствие на начина ни на живот, порочна стойка, седеж, вид работа, активен спорт, падания, катастрофи и т.н

Хората с нормални хълбочни кости в изправено или легнало (седнало) положение имат хоризонтална раменна линия и хълбочна линия. Ако гръбначния стълб се кръстосва с хълбочната линия под прав ъгъл, тогава единият крак е дълъг колкото другия. (фиг. А)

 

Дясно хълбочно разместване

Първи стадий

Лежейки по корем, дясната страна на хълбочната линия се намира по-високо от лявата, също така и раменната линия. Поради разместването на дясната хълбочна кост и десния крак става по-къс от левия. (фиг. В)

В изправен стоеж, страдащите от Дясно хълбочно разместване трябва да накланят своето тяло наляво, тъй като имат по-къс десен крак. За да поддържа наклоненото тяло, левия крак трябва да носи повече от половината от тежестта на тялото. За да поддържат равновесието на тялото, гръдните и лумбалните прешлени на гръбнака се извиват надясно, а тези на врата- наляво, като главата се накланя надясно. (фиг. C)

Втори стадий

Ако разместването на дясната хълбочна кост остане ненаместено дълго време, левият крак постепенно се уморява, поради носенето на по-голяма тежест. В този момент десният крак може да поеме натоварването. След прехвърляне на тежестта на десния крак, горната част на гръбначния стълб трябва да се завърти наляво. Вече изместеният надясно гръбнак не може да се изправи, както преди, а може да направи извивка наляво в горната част на гръбначния стълб, за да поддържа равновесието. По този начин целият гръбнак придобива S- образна форма.  (фиг. D)

Трети стадий- не е показан на графиката*

Изместването на хълбочните кости се усложнява, защото тежестта на тялото преминава последователно от десния крак на левия и обратно, което е причина гръбнакът да „рисува“ зигзагообразни фигури. Освен това, в този стадий дясната и лявата хълбочна стави непрестанно се изместват.

Изместването на гръбначния стълб повлиява не само раменните и лакътните стави, но и тези на китките и пръстите, както и тези на ребрата. Хълбочно-ставното разместване повлиява коленните и глезенните стави, а така също и ставите на пръстите и ходилата. Затова лошото е, че усукването, появило се в началото при хълбочните кости, рано или късно оказва пагубно влияние върху ставите на цялото тяло.

Лявото хълбочно разместване е инверсно на Дясното*

 

Колко посещения е препоръчително да направим, за да усетим трайно подобряване на състоянието ни?

Еластичността на тялото при различните хора е различна, затова броят на необходимите масажи за омекотяване на мускулите е индивидуално. По движенията или по възможността за свиване и разгъване на ставите можем да съдим за състоянието на тялото. Ако не се чува никакво изпукване при наместваща техника, това показва, че ставите не са подвижни, а мускулите и връзките (лигаментите) са сковани. Лечението се провежда индивидуално според човека.

Колкото по-често се прилага, толкова по-подвижно става тялото, болезнените състояния намаляват или напълно изчезват.

Къде можем да те намерим?

Информация за мен и студиото ми, може да намерите тук

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *