Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага, това за мен беше тотално непознато като дума и понятие. С Юмейхо, ползите и същността, ме запозна изключително чаровната и позитивна Елeна Славова – юмейхо и холистичен терапевт. Но нека тя разкаже малко повече за себе си и за това, какво представлява юмейхо.

  Здравей Ели, запознай ни със себе си:

Казвам се Елена….След завършването на висшето си агрономическо образование заминах в Ирландия на студентска бригада. Прекараните години в чужбина ми помогнаха да израстна като човек и развия своя потенциал и възможности, за които дори и не съм подозирала, че притежавам. Като човек с много добра двигателна култура, начин на хранене и грижа за себе си, винаги съм се стремяла да вдъхновявам и мотивирам хората около себе си, както и да помагам с ценни съвети при нужда. Така се зароди и желанието ми да превърна начина си на живот в професия. През 2005 г успешно получих диплом за холистичен терапевт и фитнес инструктор към международно признатата терапевтична организация (ITEC- London). До ден днешен се занимавам професионално в тази посока. От 2017 г. съм дипломиран Юмейхо терапевт- II дан завършила в Юмейхо Център Виктория- София, при сенсей Стефан Божилов- VI дан и сенсей Анита Върбанова- V дан.

   Какво е Юмейхо терапия и какви са ползите от нея? Разкажи ни малко повече.

Юмейхо терапията е метод за подпомагане на тялото да се самовъзстановява.  Известен е още като „Източен божествен масаж“. Представлява нов терапевтичен метод (хълбочно-наместваща-притискащо-разтриваща терапия), състояща се от 100 основни похвата. Човек е роден да бъде симетричен и здрав! Това е лечебна практика основаваща се на Теорията за центъра на тежестта и идеята за симетрия в човешкото тяло.  Изместването на центъра на тежестта се изразява в костно-ставна асиметрия на двете половини на тялото (лява и дясна). Наблюдава се скъсяване на единия крак, изместване на едната тазова кост, изкривяване на гръбначният стълб. Още повдигане на едната раменна лопатка и други асиметрични изменения. Нарушената симетрия в човешкото тяло създава напрежение в мускулатурата, притискане на нервни окончания. СЪщо така влошено кръвообращение и кръвоснабдяване, застой в лимфата, дискомфорт и потискане функцията на вътрешните органи.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Прилагането на Юмейхо е с основна цел да възвърне равновесието и центъра на тежестта в тялото. Следствие на това, да се въздейства върху заболяването, симптома или дискомфорта. Това, че се работи върху причината на заболяването, а не върху неговите симптоми, отличава сериозно Юмейхо от всички други конвенционални методи. Носи облекчение при остри и хронични състояния. Възстановяване при екстремни натоварвания- физически и психически, преумора, стрес, остиофити, гръбначни изкривявания- сколиози, кифози, лумбалгии, болки в гърба, шията, кръста, общи болки в ставите, мускулите и др. Според индивидуалното състояние на пациента, при правилен и природосъобразен начин на живот, след 10-20-30 сеанса, без прекъсване, симптомите могат значително да намалеят или отшумят.

За кого е подходяща тази терапия?

Прилага се при деца след 6 месечна възраст до дълбока старост.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Влияе ли Юмейхо на психиката и подобрява ли менталното ни състояние?

Неминуемо оказва влияние на психическо и ментално ниво! В момента в който се наместят изкривяванията в сакро-илиачните и тазобедрените стави. Отпуска се мускулатурата от блокажи и натрупано напрежение в тях. Подобрява се оросяването в цялото тяло, това оказва благоприятно влияние върху нервната и вегетативната нервна система. Води до приятно усещане на лекота, свежест и поява на усмивка на лицето. За да функционира човешкият организъм, да бъде в добро здраве и да има някаква хармония и равновесие, съобразени с природните закони, са необходими много условия, в това число влизат: лична грижа към себе си, добра здравна и физическа култура.

В сезона на грипа и настинките, как да се предпазим – има ли правила, които да важат за всички?

Грижата за здравето е лична отговорност на всеки един. Грипът и настинките могат да са постоянна заплаха за здравето ни (не само през студения период) от годината. Ако не полагаме усилия да подкрепяме организма си с вкусна и питателна храна, настинките ще са наш постоянен спътник. Добре би било, по възможност храната да е прясно приготвена, като се избягват бързооборотните и пакетирани храни, бедни на хранителна стойност. Идеалното хранене би включвало: разнообразие от зеленчуци, плодове, ядки, риба, месо, богати на витамини, минерали и нутриенти необходими за правилното протичане на хомеостазата в човешкия организъм.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

А как в условия на генно и хормономодифицирани храни и изкуствени овкусители да сме сигурни, че в храната която приемаме ежедневно, се съдържа всичко необходимо за една базисна суплиментация на организма, необходима за добър имунитет?

Не сме сигурни! Затова на помощ идват хранителните добавки. Важно е да се знае, че те в никакъв случай не са заместители на разнообразното хранене! Както и самото име подсказва, те са чудесно допълнение на храната, особено в моменти на повишено физическо и психическо натоварване, високо ниво на стрес и лоши хранителни навици. Разбира се, че е много важен произхода на самите добавки, сертификатите за произход и начин на производство! Есктрактите, които са използвани, да са взети от биосертифицирани ферми, както и допълнителните и слепващи вещества към тях, да са в безопасни и в допустими норми.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

В отговор на въпроса, ще добавя, че наистина нашия организъм е значително по-уязвим и податлив на настинки по време на смяна на годишните сезони и рязка промяна в температурните градуси. Приема на витамин C (ако е възможно да е екстракт от шипка) в комбинация с биофлавоноиди,  е идеална предпоставка за укрепване защитните сили на организма. При проблеми, които засягат най-вече носоглътката и горните дихателни пътища, комбинацията от високо концентриран сок от черен бъз и ехинацея, намалява наличието на секрети и осигурява облекчение при възпалено гърло.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Една от любимите ми добавки е естествен аспирин, извлечен от кората на бяла върба. Профилактичния прием по 1-2 таблетки на ден, особено в студените дни, предпазва от появата на неприятни студени „тръпки“ по тялото.  В случаи на изтощена имунна система или при хора с хронифицирани грипни оплаквания, безспорно номер едно имуностимулант е хранителна добавка съдържаща котешки нокът. Освен, че повлиява благоприятно при болки в ставите и при ревматоидни и остеоартритни заболявания, билката е богата на алкалоиди, които стимулират имунната система по няколко начина: повишават унищожаването на чуждите тела попаднали в организма, повишават производството на бели кръвни клетки (левкоцити) и засилват функцията на други клетки, свързани с имунитета.

Говорейки за имунитета, да не забравяме, че 80 % от него се намира в стомаха. Особено задължителен е приема на пробиотици (полезни) бактерии. Те поддържат функционирането на добра чревна флора и служат за производството на жизнено важни ензими и биологични продукти. В книгата си „Ензимно хранене“ Д-р Едуард Хауъл заявява: „Животът не би могъл да съществува без ензими“. Ензимите помагат храната ни да бъде смляна. По този начин, тя преминава през мембраните на клетките, намиращи се в храносмилателния тракт и в кръвния поток. Ензимите също така помагат в трансформацията на приготвената храна в нови мускули, плът, кости, нерви и жлези. Най-честите симптоми при недостиг на ензими са: дискомфорт, подуване на стомаха, газове, „пукане на червата“, диария, запек и др.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

   Какъв е пътят към постигане на осъзнат, здравословен живот?

Не бих могла да говоря от името на всеки, какъв е пътят…мога да отговоря единствено за себе си. Ще си позволя да използвам част от цитат на известния духовен учител, философ, мистик Ошо: „Само чрез вземането на решения можеш да станеш по-осъзнат, само чрез решения ставаш все по-кристализиран, само чрез решения ставаш жив. В противен случай ставаш затъпял, скучен, мъртъв“. Вземането на решения в живота, както и поемането на отговорност за тях. То може да ни придвижи към по-високо ниво на житейска зрялост, мъдрост и свобода.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Здравословният начин на живот е постижимо понятие, въпреки че обхваща много аспекти. Като цяло, за да наречеш себе си здравословно живеещ човек е необходимо да поддържаш  добър двигателен режим(спортуване). Също така и здравословно тегло, подходящо хранене съобразено с нуждите на организма, достатъчно сън, радостни и позитивни емоции и др.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да се правят малки и ползотворни крачки към целта, например: да повървите малко повече, да добавите плодове  към закуската си сутрин или още една чаша вода към дневната си доза. Тези малки неща от Ваша страна не изискват толкова усилие и ако ги превърнете в полезен навик, вече ще сте с крачка напред.

  Какво ти дава работата като Юмейхо терапевт?

Напоследък в Медицинския център, където практикувам  Юмейхо, забелязвам, че ни посещават хора предимно със сериозни здравословни и психо-емоционални проблеми. Те, вече опитали всичко в традиционната и алтернативната медицина, на ръба на отчаянието си и идвайки при мен, както те самите се изразяват „От немай къде“.  Още от първата Юмейхо сесия , виждам усмивката им и блясъкът в очите, с който ми казват„ИМА НАДЕЖДА“.

Ето това ми дава работата като юмейхо терапевт-  удовлетворение и радост в душата, че съм допринесла за положителната промяна в живота на някой друг.

Искрено се надявам тази терапия да се популяризира все повече и направи достъпна за всички хора.

Юмейхо терапия – какво представлява и как се прилага

Как да се свържем с теб?

На телефон : +359 882372121 или ми пишете e-mail на: misseslavova@gmail.com Ще се радвам да отговоря на всички въпроси, свързани с Юмейхо!

коментари
5 comments Add yours
  1. Препоръчвам горещо този вид масаж! От години имам плексит, ишиас и болки във врата. След само два масажа болките почти изчезнаха свободата на движенията ми се възвърна напълно Нежните ръце на Ели притежават неочаквана сила и умелост, а обстановката в студиото идеална за пълно отпускане и освобождаване на напрежението.

  2. Препоръчвам този вид терапия и Ели в комбинация! След всеки масаж се чувствам по-добре и по-мобилна и с по-малко болка в проблемните ми зони! С нетърпение очаквам следващата среща!

  3. Най-добрата терапия ! Ели е невероятна, може да пребори всяко схващане, болка и проблем 🙂 Най-любим момент е този на предстоящ масаж . Горещо препоръчвам на всички !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *